Gdje se koristi IT tehnologija?

 

Danas IT industrija doživljava veliko širenje i sve je više tvrtki koje pokušavaju to iskoristiti. Gdje se koristi IT tehnologija? Koje mogućnosti nudi? Danas ćemo zajedno pobliže pogledati.

Koje su neke od vrsta informacijske tehnologije?

Postoji mnogo vrsta informacijske tehnologije, a ovdje su neke od najčešćih:

 • Računalstvo u oblaku

 • Pametni telefoni i tableti

 • TV i radio

 • Osobna računala i prijenosna računala

 • Videokonferencijski uređaji

 • Mobilne aplikacije

 • Pametni satovi

Softver otvorenog koda

Softver otvorenog koda (en. OSS) računalni je softver koji je dostupan pod licencom koja omogućuje korištenje računalnog softvera i njegovog izvornog koda, proučavanje, izmjenu i distribuciju bilo kome. Softver može zajednički razvijati cijela zajednica. Gdje se koristi IT tehnologija 03 - Smartnet

Svaki korisnik koji može sudjelovati u razvoju interneta može pridonijeti razvoju softvera otvorenog koda, tako da je broj potencijalnih suradnika neograničen. Javni pristup izvornom kodu jača povjerenje u softver.

Kao i kod korisničkih skripti i stranica prilagođenog stila za web stranice, softver otvorenog koda može se koristiti u svrhe proučavanja i omogućuje sposobnim krajnjim korisnicima da ga prilagode njihovim potrebama, pa čak i objave svoje promjene za korisnike sa sličnim preferencijama i omoguće preuzimanje svim zainteresiranim korisnicima.

Komunikacijske tehnologije

Tehnologija je napravila ogroman utjecaj na radnom mjestu kada je riječ o daljinskim komunikacijama. U prošlosti su se tvrtke oslanjale na faks uređaje, poštansku uslugu i telefon.
Danas su e-pošta, tekstualne poruke i razni alati za razgovor najpopularnije sredstvo poslovne komunikacije. Upotreba video konferencija također je u porastu, smanjujući potrebu za putovanjima osoba.

Sve vrste društvenih medija i aplikacija također se koriste za komunikaciju i dijeljenje videozapisa i slika. To je luksuz u kojem niste mogli uživati u prošlosti.

Napredak komunikacijske tehnologije omogućio je i medicinski napredak u područjima kao što su medicinski sustavi upozoravanja i pomaganje ljudima koji imaju problema sa sluhom da komuniciraju s drugima.

Uredska produktivnost

Softver za produktivnost ureda postao je toliko standardan da je upotreba alata za obradu teksta, proračunskih tablica, digitalnih prezentacija i drugih programa postala rutinska.

Kako se sve više uredskog softvera integrira s drugim alatima za produktivnost i donošenje odluka, poput PowerBI ili Tableu, radno okruženje će se opet promijeniti.

Vođenje evidencije i pronalaženje podataka

Vođenje evidencije još je jedan primjer napredne tehnologije koja je već u širokoj upotrebi.

Za pohranu i pronalaženje svojih podataka većina tvrtki prelazi na korištenje elektroničkih baza podataka umjesto papirnih dokumenata, što je postalo bitan dio svakodnevnog poslovanja.

Napredna tehnologija za pohranu i preuzimanje podataka ne samo da štedi vrijeme i ubrzava proces, već i štedi zaposlenicima mnogo radnih sati koje mogu potrošiti na vrijedniji rad.

Plaćanja i novčani transferi unaprijeđeni tehnologijom

Gdje se koristi IT tehnologija 04 - Smartnet

Da biste povukli novac ili poslali novac nekome, više ne morate ići u banku. Većina banaka nudi internetsko bankarstvo kojem se može pristupiti bilo gdje u svijetu. Tvrtke za plaćanje poput PayPal i Venmo nude alate za slanje i primanje novca putem interneta.

Zahvaljujući tehnologiji, plaćanje računa također je postalo lakše. Više se ne morate sjetiti da platite račune kad dođu na naplatu; možete automatski zakazati plaćanja. S bankarskom aplikacijom na mobitelu, sve račune možete platiti putem interneta.

Tražilice i Internet

Internet tražilice kao što su Google i Yahoo postale su toliko uobičajene u dnevnom korištenju Interneta da su praktički nezamjenjive u pronalaženju informacija.

Internet alati za pronalaženje informacija i skidanje podataka postali su neophodni za sve vrste rada.
Bilo bi gotovo nemoguće pretraživati Internet bez ovih alata, jer morate znati točne adrese svih web stranica koje trebate posjetiti da biste pronašli informacije.

Zahvaljujući tražilicama imamo pristup stranicama razvrstanim po broju posjeta, što znači da obično vrlo brzo možemo pronaći potrebne informacije.

Računalstvo u oblaku i decentralizirani rad

Mobilni uređaji poput prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona omogućuju profesionalcima da rade s bilo kojeg mjesta, što omogućava fleksibilnost u radu poput rada po potrebi ili rada od kuće.

Uvođenje računalstva u oblaku posljednjih godina imalo je pozitivan utjecaj na ovaj trend, omogućavajući radnicima da pohranjuju i koriste podatke i aplikacije na poslužitelju koji se nalazi na drugoj lokaciji. Uz računalstvo u oblaku, radnici mogu pristupiti i dijeliti svoj posao s bilo kojeg mjesta. Svoje radove mogu preuzeti i iz oblaka.

Novi fenomen poznat kao digitalni nomadi također se pojavio zbog ovih tehnoloških dostignuća.  Digitalni nomad u osnovi je osoba koja radi s bilo kojeg mjesta s pristupom internetu i putuje svijetom. Oni mogu provesti svoje slobodno vrijeme kako god žele, jer nisu vezani za određeno mjesto.

Analitičari i nove strukture donošenja odluka

Sve se poslovne funkcije sada oslanjaju na analizu velikih podataka. Na primjer, marketing putem digitalnih kanala zahtijeva od stručnjaka da redovito koriste analitiku i računalne alate za oglašavanje.

Ljudski resursi koriste specijalizirane alate za zapošljavanje, praćenje i zadržavanje zaposlenika. Korištenje takvih sustava za podršku odlučivanja na temelju podataka omogućava radnicima brže djelovanje bez čekanja na menadžment.

Buduće tvornice, automatizacija i robotika

U prerađivačkoj industriji mnogi radnici već rade zajedno s autonomnim robotima. Kao i u mnogim drugim područjima, poput logistike skladišta ili sigurnosti zgrada, to se sve češće događa.

Ljudski radnici počinju se navikavati na tu novu stvarnost jer sve više robota radi zajedno s njima. Tvornice budućnosti mogle bi se potpuno automatizirati, a roboti bi mogli u potpunosti zamijeniti ljude kao radnike.

Blockchain

Blokchain su distribuirane baze podataka koje dijele čvorovi na mreži. Elektronički podatci se pohranjuju u digitalnom obliku. Blokchain igra ključnu ulogu u kripto-valutnim sustavima kao što su Bitcoin ili Etherum, jer pruža siguran i decentraliziran zapis svih transakcija. Gdje se koristi IT tehnologija 01 - Smartnet

S blockchainom, povjerenje se uspostavlja bez potrebe za pouzdanom trećom stranom, jer blok lanac jamči točnost i sigurnost zapisa podataka.

Strukturiranje podataka u blockchainu razlikuje se od strukturiranja u tipičnoj bazi podataka. Informacije su grupirane u skupove koji se nazivaju blokovi, a koji sadrže niz informacija. Kad se blok napuni, poveže se s prethodnim blokom, tvoreći lanac podataka koji se zove blockchain. Nakon dodavanja novog bloka, sve nove informacije kombiniraju se u novi blok koji se, jednom kompletan, pridružuje lancu.

Virtualna i proširena stvarnost

Nekoliko industrija već sada koristi proširenu stvarnost (AR) i virtualnu stvarnost (VR) za marketing i prodaju.

Tvrtke poput tvrtki za nekretnine s entuzijazmom su prihvatile ovaj pristup, stvarajući simulirana okruženja korištenjem povezanih panoramskih fotografija interijera nekretnine pomoću kamera od 360 stupnjeva s visokokvalitetnim lećama.

Sustav za razgovor

Inteligentni sustavi razgovora, poput chatbotova i osobnih pomoćnika, važni su AI alati. Većina tvrtki koristi botove za pružanje cjelodnevne podrške kupcima koju podržavaju ljudski agenti. Botovi obično rade kao istureni agenti sustava za usluge kupcima.

Korištenje konverzacijske tehnologije u radnom okruženju također može biti od pomoći kada radnici koriste pomoćnike za razgovor koji su integrirani u njihove domove i na radna mjesta.

IoT

Jedna od najvažnijih tehnologija 21. stoljeća je Internet stvari (IoT) , koji je posljednjih godina brzo dobio na značaju. Kroz ugrađene uređaje sada možemo stvoriti besprijekornu komunikaciju između ljudi, procesa i stvari – kuhinjskih uređaja, automobila, termostata, monitora za bebe itd.

Podaci se mogu prikupljati i dijeliti fizičkim stvarima s ograničenom ljudskom intervencijom zahvaljujući jeftinom računalstvu, računalstvu u oblaku, analitikama i mobilnim tehnologijama. Digitalni sustavi sada mogu snimati, nadzirati i prilagođavati svaku razmjenu između povezanih stvari u ovom super povezanom svijetu. Fizički i digitalni svjetovi ovdje djeluju u skladu.

Sigurnost informacija

Sigurnost osjetljivih informacija postala je glavna briga za poduzeća zbog tehnološkog razvoja. Gdje se koristi IT tehnologija 02 - Smartnet

U 21. stoljeću zaštita podataka o kupcima postala je sastavni dio svakog poslovanja, a razvili su se brojni invazivni, ali važni sigurnosni dijelovi, uključujući tokene i biomarkere za fizičku kontrolu pristupa, protokole za razmjenu poruka i sofisticirane mehanizme za kontrolu digitalnog pristupa.

Svakodnevni život

Živimo u svijetu na koji snažno utječe tehnologija. Evo nekoliko primjera:

 • Gledanje televizije kroz razne stream servise

 • Naručivanje i dostava hrane s različitim aplikacijama

 • Slušanje glazbe na raznim platformama kao što su Apple Music, Deezer ili Spotify

 • Čitanje knjiga i časopisa na tabletima

 • Pronalaženje spojeva putem različitih aplikacija za upoznavanje

Zaključak

Modernim svijetom dominira informacijska tehnologija. Sve je sofisticiranija i naprednija i nemoguće je zamisliti život bez nje. Tehnološka budućnost pred nama bi mogla biti vrlo uzbudljiva.

Budućnost za IT čini se svijetlom, dopustite nam da je učinimo još svjetlijom za vas nudeći vam naše kvalitetne IT usluge i rješavanje problema koji mogu uzrokovati poteškoće u vašim poslovnim procesima.

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.