Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak

Kao što smo ranije najavili, želimo vam predstaviti jedinstveni članak u kojem vam prenosimo informacije iz promidžbenog videa o najnovijem dostignuću u hrvatskoj znanosti pod nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Na ovom projektu, naša tvrtka Smartnet je aktivno sudjelovala putem izgradnje infrastrukture.

Ovu izuzetno intrigantnu temu će komentirati stručnjaci s raznih sveučilišta diljem Hrvatske, kao i zaposlenici drugih IT institucija.

Narator

 

Znanost i visoko obrazovanje pokretači su društvenog i gospodarskog razvoja. Tu važnu ulogu mogu ostvariti samo ako je okruženje poticajno. Mogućnost provođenja istraživanja, inovacija i moderno obrazovanje traže multidisciplinarnost, a ona je pak nezamisliva bez napredne e-infrastrukture.

Modernom znanstveniku, istraživaču i nastavniku potrebni su fleksibilno okruženje za suradnju, mogućnost prijenosa obrade i pohrane velikih količina podataka te podrška pri uporabi naprednih informacijskih tehnologija, a upravo to im omogućava hrvatski znanstveni i obrazovni oblak HR-ZOO.

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, nova je generacija i e-infrastrukture koja je izgrađena u sklopu istoimenog projekta. Nositelj ovog nacionalnog projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, SRCE, čiji je ravnatelj ujedno i idejni začetnik te voditelj projekta.

Ivan Marić – ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu i voditelj projekta HR-ZOO.

 

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, akademskoj i znanstvenoj zajednici stavlja na raspolaganje napredne računalne spremišne i mrežne resurse te je na njima izgrađene usluge nužne preduvjete za digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske.

Zajedničku e-infrastrukturu izgradili smo s partnerima sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, CARNetom te Institutom Ruđer Bošković. Zahvaljujući toj suradnji uspostavljena je mreža pet podatkovnih centara koji uz napredni IKT resurse, mrežnu povezanost te tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima čini jedinstvenu nacionalnu e-infrastrukturu HR-ZOO. E-infrastruktura HR-ZOO kao temeljna sastavnica nacionalne, istraživačke i inovacijske infrastrukture predstavlja snažan element za osnaživanje znanosti i akademske zajednice u gospodarstvu, javnom sektoru i društvu općenito.

S druge strane, ta infrastruktura umrežena u paneuropske infrastrukture osigurava bolju povezivanje hrvatskog sa europskim visokoobrazovnim i istraživačkim prostorom. I na kraju ne manje bitno, ova infrastruktura je temeljna infrastruktura koja će osnažiti načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Narator

 

Podatkovni centri opremljeni su brojnim tehničkim sustavima koji osiguravaju visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga te zadovoljavaju definirane tehničke i sigurnosne standarde. Infrastruktura HR-ZOO omogućuje uspostavu novih računalnih i mrežnih usluga namijenjenih znanstvenicima koji time dobivaju neophodan alat za provedbu vrhunskih istraživanja. Akademskim ustanovama olakšava svakodnevni rad. Važnu ulogu u realizaciji projekta imalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

dr.sc. Hrvoje Meštrović Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 

Ulaganje u nacionalnu znanstvenu infrastrukturu jako je važno za konkurentnost i međunarodnu prepoznatljivost hrvatske znanosti i prepoznatljivost naših sveučilišta i znanstvenih instituta u svijetu i suradnju s gospodarstvom. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od samih početaka podržavalo ovaj projekt i osiguralo sredstva u iznosu od preko 26 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz fondova Europske unije.

Narator

 

Rektorski zbor Republike Hrvatske prepoznaje važnost ulaganja u nacionalnu e-infrastrukturu.

prof. dr. sc. Stjepan Lakušić predsjednik Rektorskog zbora RH 2022/2023 i rektor sveučilišta u Zagrebu

 

zgradnja i puštanje u rad resursa i digitalnih usluga na području Hrvatske u okviru nacionalne e-infrastrukture pod nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak je veliki iskorak za znanost, a itekako visoko obrazovanje. Posebno je to važno za naša javna sveučilišta koja na ovaj način mogu još kvalitetnije se uključiti u gospodarski razvoj u suradnji s gospodarstvom te uz suradnju sa javnim upravama, što će dodatno unaprijediti naš naravno, ovaj cijeli sustav.

Narator

 

Okosnicu usluga SRCA, uspostavljenih projektom HR-ZOO čine usluge, napredno računanje i virtualni podatkovni centri, a zasnovane su na resursima koji nose imena istaknutih hrvatskih znanstvenika. Usluga napredno računanje zasnovana je na dva nova, moderna i napredna resursa, resursu za računarstvo, visokih performansi Supek i resursu za napredno računanje u oblaku Vrančić, dok je usluga virtualni podatkovni centri zasnovana na resursu za virtualne podatkovne centre Štampar.

Resurs za računarstvo visokih performansi, superračunalo Supek je prvo beta, skalarno superračunalo u Hrvatskoj. Smješten je u prostoru novoizgrađenog podatkovnog centra na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, Sveučilišta u Zagrebu. Namijenjen je znanstvenicima i istraživačima koji će ga koristiti za svoja istraživanja, napredna računanja te izvođenje korisničkih aplikacija s veoma visokim zahtjevima. Ovaj najjači računalni resurs u Hrvatskoj, znanstvenici će koristiti za zahtjevna računalna istraživanja poput simulacija potresa.

doc. dr. sc. Josip Stipčević Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Trenutno nam treba oko 14 dana da izvrtimo jednu simulaciju potresa kao što su bili simulacije potresa, zagrebački potres ili petrinjski, a nadam se da će sa novom infrastrukturom HR-ZOO da će to biti unutar jednog dana, čak i nekoliko sati, što će nam zapravo znatno pomoći kod slanja pomoći ili toga da možemo vidjeti gdje se zapravo događaju najveće štete pri većim potresima u Hrvatskoj ili svijetu.

Narator

 

Drugi važan računalni resurs HR-ZOO-a, resurs za napredno računanje u oblaku Vrančić namijenjen je znanstvenicima koji trebaju prilagodljiv i elastičan računalni resurs, sposoban zadovoljiti zahtjeve različitih znanstvenih područja istovremeno.

prof. dr. sc. Goran Martinović Fakultet elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku

 

Osobno sam sudjelovao u istraživanju u okviru projekta optimiranja mreže kretanja putnika u mreži javnog prijevoza, odnosno urbane mobilnosti gdje smo imali implementiranje postupaka strojnog učenja s ciljem obrade velike količine podataka. Ta analiza podataka je na uobičajenoj računalnoj infrastrukturi trajala razmjerno dugo. Kroz ovakvu snažnu e-infrastrukturu hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka značajno se može skratiti vrijeme analize tih podataka.

Narator

 

Resurs za virtualne podatkovne centre Štampar treći je računalni resurs HR-ZOO-a, namijenjen je javnim ustanovama za svakodnevne računalne potrebe. Osigurava računalne spremišne i mrežne resurse za izgradnju vlastitih virtualnih podatkovnih centara.

Davor Lukšić Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

 

Medicinski fakultet u Splitu sa zadovoljstvom očekuje početak rada svih usluga iz projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak. Kao sistem inženjeru prvenstveno su mi zanimljive infrastrukturne usluge, poput usluge virtualnog podatkovnog centra tj. privatnog Clouda u koji planiramo preseliti našu poslužitelje. Time ćemo osigurati povećanu pouzdanost naših servisa i osigurati znatnu financijsku uštedu.

Narator

 

Osim navedenih računalnih resursa, važan dio projekta jest i usluga znanstveni softver. Njome je osigurana nabavka i pomoć pri korištenju zahtjevnog znanstvenog softvera za provođenje zahtjevnih računanja. E-infrastruktura HR-ZOO ujedno pruža i izuzetno važne spremišne, resurse za pohranu velikih količina podataka nastalih u istraživanjima. Kao i drugu digitalnu imovinu koja je dio repozitorija ustanova.

Hrvoje Puljiz – ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET

 

Uspostavili smo širokopojasnu mrežnu infrastrukturu koja osigurava povezanost podatkovnih centara HR-ZOO-a kapacitetima od 100Gbps s čime smo na duže vrijeme osigurali dovoljne kapacitete za potrebe nacionalne e-infrastrukture i korisnicima omogućili brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO-a. Ujedno smo izgradili novu servisnu mrežu akademske istraživačke mreže CARNET.

Narator

 

Kako bi napredni računalni spremišni i mrežni resursi hrvatskog, znanstvenog i obrazovnog oblaka bili što bolje iskorišteni, korisnicima je na raspolaganju tim e-znanstvenika. Oni pružaju specijaliziranu podršku pri korištenju kompleksnih resursa HR-ZOO. HR-ZOO potiče promjene i doprinosi razvoju sustava znanosti i visokog obrazovanja. Najsuvremeniji računalni resursi postavljaju temelje za provođenje istraživanja u područjima koja su prije bila nedostižna ili teško provediva.

prof. dr. sc. Senka Maćešić profesorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci

 

Situacija u kojoj unutar hrvatskog znanstvenog obrazovnog oblaka imamo sveučilišni podatkovni centar i situacija u kojoj naši znanstvenici mogu koristiti nove super računalne resurse i mogu imati u tome i punu potporu stručnjaka, upravo za pojedina znanstvena područja je u ovom trenutku apsolutno najbolje moguće rješenje.

Narator

 

Infrastruktura hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka povećava mogućnost za znanstvena otkrića s golemim društvenim utjecajem, kao što je predviđanje klimatskih promjena i mjera za ublažavanje njihovih posljedica. Nastavak proučavanja ljudskog genoma i mnoga druga.

Dobriša Dobrenić zamjenik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu

 

Korištenjem te moderne i važne infrastrukture, hrvatski znanstvenici imaju novi alat kojim svoja istraživanja provode nemjerljivo učinkovitije, kojim dolaze do novih znanstvenih otkrića. Alat da pomaknu granice, postave nova pitanja i nađu odgovore na njih.

Narator

 

Istovremeno, nova infrastruktura podržava digitalnu transformaciju visokog obrazovanja jer će pomoću nje biti moguće kreirati nove digitalne tehnologije i metode učenja, primijeniti inovativne pedagoške pristupe i alate, unaprijediti obrazovne procese, a time i dovesti do suštinskih promjena u visokom obrazovanju. Možemo reći da HR-ZOO zaista povezuje istraživački i visoko obrazovni prostor. Pozivamo vas da nam se pridružite u novom dobu znanstvenog istraživanja i digitalne transformacije visokog obrazovanja.

Završna riječ

 

Nadamo se da ste uživali u današnjem članku te da ste otkrili nove i korisne informacije. Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak je tema od iznimne važnosti za budućnost hrvatske znanstvene zajednice i nastavit ćemo je pažljivo pratiti te podržati s tehničkog aspekta gdje je god to moguće.

Ako želite pogledati video verziju ovog članka, možete to učiniti klikom na sljedeću poveznicu.

Dok čekate na naš sljedeći članak o coworking prostorima, predlažemo vam da pročitate neke od naših prethodnih članaka koje možete pronaći na sljedećoj poveznici.

SmartNet © 2024.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.