Kupovina mrežne opreme – što trebate znati? drugi dio

Donosimo vam drugi i završni dio veoma važne stavke za svako poslovanje, a to je kupovina mrežne opreme. 
Ako ste propustili prvi dio možete ga pronaći ovdje!

Sigurnosne kamere i nadzor

Ako želite postaviti sigurnosne kamere, prvo što biste trebali učiniti je odlučiti kakve će vam značajke i mogućnosti trebati.

Na primjer, želite li nadzirati ured ili skladište svoje tvrtke? Ili vas zanima nadzor izvan vaše zgrade? Ako je to slučaj, tada kamera koja omogućuje daljinsko gledanje i snimanje može biti korisnija od one koja omogućuje samo lokalni pristup.

Uz to, prilikom kupnje nadzorne kamere provjerite ima li infracrvene mogućnosti noćnog vida. To osigurava da vaša kamera snima sve snimke potrebne za optimalni nadzor.

Uz ove se kamere može upotrijebiti i softver za video analitiku za otkrivanje sumnjivih aktivnosti kao što su ljudi koji prelaze u zabranjena područja i automatski snimaju sve snimke iz tih područja.

Mrežni adapteri i priključci

Mrežni adapteri i veze su ono što povezuje mrežnu opremu s vašim internetskim usmjerivačem (ruter) ili preklopnik (switch) kako bi podaci mogli prolaziti kroz njih.

Postoje dvije različite vrste mrežnih adaptera:

1. Primopredajnik koji uređaj povezuje na određenu vrstu ožičene ili bežične veze.

2. Medijski pretvarač koji uređaj povezuje na bilo koju ožičenu ili bežičnu vezu.

Pristupne točke

Morate otkriti koja pristupna točka najbolje odgovara vašim poslovnim potrebama. Kupovina mrežne opreme(2) 02 - Smartnet

Pristupna točka je bežični uređaj koji prenosi i prima radio frekvencijske signale u komunikacijske svrhe. Obično se povezuju s mrežom poput WiFi ili Ethernet kako bi korisnici mogli dobiti pristup mreži.

Osim toga, pristupne točke također pružaju sigurnost za povezane uređaje sprečavanjem upada neovlaštenih veza.

Mrežne antene

Jedan od najvažnijih čimbenika u odabiru mrežne opreme je lokacija.

Mreže se temelje na lokacijama njihovih antena, tako da prvo morate shvatiti koliko zidova i stropova ima između lokacije vaše tvrtke i mjesta pružanja usluga.

Ako ima previše prepreka, možda biste željeli preispitati vrstu antene koja bi vam bila potrebna. Prilikom kupnje antene za vaše poslovanje razmislite koja je dovoljna veličina mreže potrebna da bi svojim korisnicima osigurali dovoljni kapacitet prijenosa podataka.

Na primjer, ako imate malu tvrtku koja treba dijeliti neke datoteke sa samo jednim uredom dok rade udaljeno od drugog, tada bi se mogli odlučiti za manju antenu kojoj ne treba mnogo dometa. Ali ako se želite proširiti u budućnost i imati više zaposlenika koji rade na više lokacija, tada bi trebali odabrati antenu s većim dometom.

Vrste bežičnih pristupnih točaka

Najosnovniji oblik mrežne opreme je bežična pristupna točka (WAP). To je obično najpovoljnija i najlakša opcija za postavljanje.

Međutim, postoje prednosti i nedostaci pri odabiru ove vrste opreme. Jedan nedostatak je da WAP može istovremeno povezati samo jedan uređaj na mrežu. To odgovara nekima, ali ne svima.

Trebate li unajmiti ili kupiti opremu za posao?

Kupnja opreme za posao odluka je koju treba detaljno promisliti.

Treba uzeti u obzir brojne čimbenike, od troškova do budućih potreba. Iako je važno zapamtiti da oprema neće trajati zauvijek, leasing (najam) vam može dugoročno pomoći.

Ako ste organizacija zainteresirana za kupnju vlastite opreme, leasing će pružiti više fleksibilnosti i mogućnosti promjena kako se vaše potrebe razvijaju. Nedostatak kupnje je taj što postoje ogromni troškovi unaprijed, ali ako znate kada će vaša tvrtka biti spremna za nadogradnju, to možda neće biti problem.

Leasing pruža tvrtkama mogućnost kupovine vlastite opreme po sniženoj cijeni, a zatim vraćanja opreme nakon isteka ugovora. Na primjer, recimo da vaša tvrtka iznajmljuje 10 poslužitelja na dvije godine, a zatim ih otkupljuje po sniženoj cijeni. To znači da nema prethodnih troškova za kupnju nove opreme jer je ona već kupljena na ugovoru o najmu.

Recimo zatim da vaša tvrtka kupuje istih 10 poslužitelja nakon samo jedne godine zakupa – oni bi i dalje već platili sniženu cijenu jer su otkupljeni na ugovoru o najmu.

Koliko često treba zamijeniti mrežnu opremu da bi zadržali optimalno funkcioniranje mreže?

Vaša će mrežna oprema trebati dugo trajati, a najbolji način da to osigurate je kupnja opreme koja se može povremeno zamijeniti.

Kao i drugi računalni ili mobilni uređaji, mrežni uređaj vremenom gubi na snazi (degradira) i na kraju ga treba zamijeniti. Obično se preporučuje zamjena vašeg mrežnog mehanizma svake četiri godine od datuma kupnje.

To znači da biste trebali imati nadzor nad mrežnom infrastrukturom zbog bilo kakvih znakova degradacije ili kvara. Kad dođete do kraja njegovog životnog ciklusa, oprema se treba zamijeniti najnovijom generacijom kako bi vaša tvrtka mogla nastaviti funkcionirati bez većih poremećaja u radu.

Nužnost mrežne opreme

Mrežna oprema nešto je što mnoge tvrtke često zanemaruju, ali bi ih trebale vrlo ozbiljno uzeti u obzir.

Prednosti mrežne opreme su opsežne i mogu vam pomoći uštedjeti vrijeme, novac i resurse. Ono što je najvažnije, može pomoći vašoj tvrtki da brže raste i da bude efikasnija u radu.

Kada imate pouzdanu mrežu, doživjet ćete manje zastoja, povećati produktivnost i smanjiti rizik od gubitka osjetljivih podataka ili informacija.

Važnost suvremene mrežne opreme

Jedan od najvažnijih aspekata mrežne opreme je taj da ga treba redovito ažurirati. Time ćete moći osigurati da vaše poslovanje bude u skladu s najnovijim tehnologijama i da ostane ispred konkurencije.

Evo dvije prednosti za ažuriranje vaše mreže:

• Omogućiti će vam iskorištavanje novih mogućnosti koje mogu proizaći iz tehnološkog napretka.

• Također će vam pomoći da izbjegnete potencijalne sigurnosne rizike.

Koje su posljedice ako ne zamijenite staru mrežnu opremu?

Ako ne nadogradite mrežnu opremu, vaša mreža može biti izložena raznim problemima kao što su male brzine, prekinute veze i još mnogo toga.

Kada nadograditi vašu mrežnu opremu?

Prvo što biste trebali razmotriti prije kupnje mrežne opreme je vrijeme za nadogradnju. Važno je znati funkcionira li vaša postojeća mrežna oprema optimalno.

Ako vam trenutna mrežna oprema ne radi dobro, možda je vrijeme za promjenu! Također je vrijedno napomenuti da nadogradnja ponekad može stvoriti druge probleme. Na primjer, ako kupite pogrešnu vrstu opreme za svoje potrebe ili ne ažurirate svoj softver na najnoviju verziju, to bi moglo dovesti do problema u servisu.

Koliko često treba mijenjati mrežnu opremu?

Mrežna oprema dizajnirana je da traje, ali samo zato što je dizajnirana da traje, ne znači da hoće. To znači da životni vijek vašeg mrežnog hardvera varira ovisno o razini uporabe, koliko često nadograđujete i općenito o načinu korištenja iste.

Općenito, većini mreža potrebna je nadogradnja svake 1-2 godine kako bi se održala njihova brzina i kvaliteta. Kada odlučujete koju vrstu opreme kupiti, trebali biste uzeti u obzir koliko dugo želite da vaša mreža bude funkcionalna.

Kako nadograditi mrežnu opremu?

Oprema za umrežavanje se neprestano poboljšava, pa je važno pratiti najnovija zbivanja. To znači nadogradnju mrežne opreme kad dođe pravo vrijeme za to.

Postoje tri glavna razloga zbog kojih je nadogradnja vaše mrežne opreme nužna: Kupovina mrežne opreme(2) 04 - Smartnet

1) Bolja izvedba

2) Pouzdaniji priključci

3) Smanjeni operativni troškovi

Prednosti kupnje korištene mrežne opreme

Jedan od najboljih načina za uštedu novca na mrežnoj opremi je kupnja rabljene mrežne opreme. Kupnja rabljene mrežne opreme može imati pozitivan utjecaj na vaše poslovanje, jer možete dobiti kvalitetan proizvod po nižoj cijeni.

Ali to ne znači da biste trebali zanemariti potencijalne rizike koji dolaze od kupnje rabljene mrežne opreme. Ako donesete pogrešnu odluku prilikom kupovine nove mrežne opreme, mogli biste sebi pribaviti skup i kompliciran problem. Prije kupnje obavezno provjerite sve sljedeće točke:

1. Dostupnost: brza isporuka

Kada kupujete mrežnu opremu, jedan od najvažnijih čimbenika je koliko brzo će vam se narudžba dostaviti kako biste je što prije mogli instalirati i početi koristiti u svom poslovanju.

2. Teško za pronaći: specijalne ponude na rasprodaji

Teško je pronaći specijalne ponude na rasprodaji. Zato je važno pratiti sve ovakve ponude prije nego što se zalihe ne rasprodaju ili se ti proizvodi prestanu proizvoditi.

Mnogo je razloga zbog kojih mrežna oprema može nestati sa zaliha, kao npr. restrukturiranje ili zatvaranje poslovanja tvrtke. Ako želite pronaći specijalne ponude, provjerite s lokalnim preprodavačima jer bi oni mogli imati neke takve ponude koje biste mogli iskoristiti.

Drugi način da se pronađu ovakve ponude je korištenje web stranica za usporedbu cijena kao i web stranica za oglašavanje.

3. Smanjivanje troškova: niži troškovi

Mnoge tvrtke vide kupnju mrežne opreme kao ogroman trošak. Međutim, ulaganje u opremu zapravo može pružiti mnoge koristi koje nadmašuju troškove i čine ih investicijom vrijednom ulaganja.

Ovom kupnjom moći ćete proširiti kapacitet vaše mreže, što znači da će vaše mrežne transakcije biti učinkovitije i sigurnije.

Također ćete moći bolje upravljati svojom IT infrastrukturom ako koristite rješenje temeljeno na oblaku. Ipak, važno je napomenuti da nisu sve mreže jednake.

Na primjer, ako imate starije računalo ili poslužitelj koje pokreće zastarjeli operativni sustav na starijem hardveru, vjerojatno nećete moći iskoristiti sve prednosti povezane s novom mrežnom infrastrukturom.

Također, možda neće biti isplativo za vaše poslovanje u ovom trenutku nadograditi hardver jer troškovi nadogradnje mogu nadmašiti prednosti korištenja nove mreže temeljene na tehnologiji.

4. Jamstvo koje je dao prodavač: potpuno jamstvo ili ograničeno jamstvo

Kada kupujete mrežnu opremu, važno je znati hoće li proizvođač osigurati jamstvo.

Nije dobro vjerovati tvrtki koja ne garantira da će njihov proizvod potrajati ili da će pružati redovnu podršku. Obavezno tražite puno jamstvo i nemojte se zadovoljiti s manjim od toga.

5. Održivost okoliša: produljenje životnog vijeka umjesto uništavanja

Mrežna oprema je potrošni proizvod koji će se s vremenom istrošiti, pa je važno imati na umu odakle dolazi vaša mrežna oprema i kako je izrađena.

Neka mrežna oprema izrađena je u Kini, a neka je dizajnirana u Sjedinjenim Državama. Kupnja proizvoda iz Kine može značiti razliku između korištenja opreme koja je strogo testirana na održivost okoliša ili korištenja proizvoda iz neregulirane tvornice.

Iako bi neki proizvodi na tržištu mogli biti ekološki održiviji od drugih, još uvijek je važno smatrati održivost okoliša sveobuhvatnim konceptom prije kupnje nove mrežne opreme za vaše poslovanje. To je zato što mnoge tvrtke neće htjeti kupiti mrežnu opremu napravljenu u Kini ako misle da bi to dugoročno moglo koštati novca.

Kako biste osigurali da nabavljate pravu vrstu mrežne opreme za svoje poslovanje, pobrinite se da jasno razumijete što znači održivost okoliša pri kupnji nove opreme za vaš rad.

Kada biste trebali nadograditi važu mrežu?

Ako niste sigurni trebate li nadograditi trenutnu mrežnu opremu ili izgraditi novu, postavite nekoliko važnih pitanja:

1. Koliko ljudi koriste vašu mrežu?

2. Trebate li podržavati više telefonskih linija ili VoIP linija?

3. Koliko dugo očekujete da vaše poslovanje potraje?

4. Koji je vaš proračun za kupnju?

5. Koje značajke očekujete od mrežne opreme?

6. Postoje li posebna ograničenja koja bi mogla utjecati na vašu odluku o nadogradnji ili izgradnji nove mreže?

1. Usporavanja i padovi sustava

Kada vodite posao, morate se moći osloniti na svoju mrežu. Potrebna vam je pouzdana povezanost jer se vaša tvrtka oslanja na poslovne transakcije i osnovnu komunikaciju.

Ako vaša tvrtka stalno doživljava usporavanja i pad sustava koji sprečavaju nesmetano odvijanje poslovanja, to zapravo može imati veliki negativni utjecaj na to isto poslovanje.

Čest uzrok usporavanja i padanja sustava je potkapacitiranost. Kada tvrtka ima previše povezanih uređaja ili ljudi koji koriste istu mrežu, to može uzrokovati probleme s performansama.

Ono što biste trebali uzeti u obzir pri kupnji mrežne opreme jest koliki će kapacitet mreže biti potreban za sve vaše zaposlenike kako bi mogli učinkovito i sigurno raditi.

2. Predviđeni rast ili ekspanzije

Mreža tvrtke trebala bi biti u mogućnosti podržati svoje rastuće poslovne potrebe. Ako želite da vaše poslovanje raste i povećava svoju produktivnost, potrebna vam je mreža koja može pratiti taj rast.

Plan tvrtke za širenje poslovanja važan je jer će pokazati vrstu opreme koja vam je potrebna. Također ćete se morati pobrinuti da se vaša mreža može prilagoditi planiranom širenju poslovanja.

3. Kršenja sigurnosti

Kršenja mrežne sigurnosti događaju se stalno te je važno imati plan kako ih izbjeći. Ako nemate plan, možete izgubiti osjetljive podatke svoje tvrtke. Kupovina mrežne opreme(2) 01 - Smartnet

Na primjer, ako vaša bežična mreža ima slabu šifru, hakeri bi mogli ukrasti vaše podatke. Ali to nije sve — vaši zaposlenici bi mogli čak pristupiti povjerljivim informacijama koje ne bi trebali vidjeti.

Loše osigurane mreže mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, pa čak i novčanih kazni od strane državnih vlasti. Kako biste spriječili da se ove posljedice dogode i osigurali da je vaša mreža sigurna u svakom trenutku, najbolja je praksa pratiti najnoviji napredak tehnologije i opreme.

Zaključak

Današnje tvrtke imaju brojne digitalne mogućnosti. To znači da brže mreže, veća propusnost podataka i djelatnici sa tehničkim znanjima polako postaju općeprihvaćeni standard.

Međutim, navedeno može stvoriti izazov onima koji trebaju navedene resurse učinkovito i ekonomično koristiti te istima upravljati. Tu svakako do izražaja dolazi mrežna oprema. To je ono što povezuje sve resurse zajedno kako bi vaše poslovanje moglo pristupiti svim svojim digitalnim resursima bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Kako biste bili sigurni da ćete dobiti najviše od ulaganja u svoju mrežu, čitanje ovog članka je neophodan prvi korak ka sužavanju vaših mogućnosti i pronalaženju najboljeg rješenja za vaše poslovanje.

Naime, mogli ste se samo iz ovog članka uvjeriti da kupnja prave mrežne opreme za vašu tvrtku nije tako jednostavna kao što izgleda. Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir – od proračuna do budućih potreba – prije donošenja konačne odluka o kupnji. Zato je Smartnet tu, za vas, da vam pomogne u procesu izbora najboljeg rješenja za vas i vaše poslovanje.

Nadamo se da vam je ovaj naš članak pomogao u tome dajući vam potrebne informacije o svemu što trebate znati vezano uz kupnju mrežne opreme za vaše poslovanje. Jer, kada kupujete mrežnu opremu za svoje poslovanje, važno je osigurati da dobijete najveću vrijednost za uloženi novac.

Također vas podsjećamo da na našoj stranici možete pronaći još informativnih i korisnih članaka kako za poslovanje tako i za upoznavanje nekih drugih i zanimljivih stvari iz svijeta IT-a!

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.