Pametna brava

 

Što je pametna brava? 

Pametna brava je elektromehanička brava koja je dizajnirana za obavljanje operacija zaključavanja i otključavanja vrata kada prima takve upute od ovlaštenog uređaja koji koristi bežični protokol i kriptografski ključ za provođenje postupka autorizacije.

Kako koncept pametnih domova raste u popularnosti, vlasnici nekretnina ili oni koji upravljaju istima su sve više pred izazovom kako osigurati praktičan, siguran i tehnološki oplemenjen život. Stanari zahtijevaju besprijekoran pristup bez više ključeva. Sve strane žele fizičku sigurnost i zaštitu svoje imovine.

Unaprijedite svoje životno iskustvo. Bolje upravljajte i kontrolirajte svoje kućno okruženje. Upotpunite svoju nekretninu pametnim bežičnim, skoro neprimjetnim i super-pametnim sustavom elektroničkog zaključavanja, spremnim za stanovanje, više obiteljske zajednice, domove za skrb i stambene kuće.

Opis i način djelovanja mehanizma u pametnoj bravi

Pametne brave su dizajnirane za ulazna i unutarnja vrata i postoje različiti modeli. Jedna od bitnih a možda i najbitnija značajka pametne brave je da se njima može upravljati i na daljinu. Za to vam može poslužiti i uređaj kakve koristite u svakodnevnom životu kao što su pametni telefoni ili tableti.

Razlike u mehanizmima klasične i pametne brave

Kod klasične brave stvari funkcioniraju tako da se ona otvara kad se žljebovi (zubi) ključa poklapaju s onima u cilindru. Tada se pokrene mehanizam koji se okreće i gura vijak za blokiranje u njegov odjeljak. Pametna brava 01 - Smartnet

Kod pametne brave je razlika ta da ne postoji konvencionalni ključ nego se ona otvara bežičnim ključem. Način otvaranja ovisi o unutarnjem mehanizmu i vrsti napajanja.

U memoriji pametne brave se pohranjuju određeni kodovi koji su vezani za otvaranje pomoću nekog uređaja (privjesak, pametni telefon, tablet, itd.). Ovi uređaji emitiraju bežični signal i kad dođu blizinu pametne brave ona taj signal detektira i onda ga analizira u odnosu na kodove koje ima u memoriji. Ukoliko je kod pronađen, aktivira se pogonski element unutar brave i ovisno o modelu on se napaja ili isključuje. Na taj način se pokrene mehanizam koji onda uvlači zasun i otvara vrata ili ih zatvara (ovisno o potrebi).

Za kontakt između pametne brave i uređaja kojim se otvara koristi se Bluetooth ili WiFi.

Kako odabrati pametnu bravu

Pri odabiru valja obratiti pažnju kakve funkcionalnosti ima brava. Na primjer one koje su opremljene biometrijskim skenerima se smatraju najsigurnijima i pružaju maksimalnu zaštitu od upada u vaš prostor. Neke čak omogućuju da izdate privremeni ključ nekim trećim stranama koje moraju privremeno ulaziti u vaš prostor (kao na primjer građevinski radnici koji rade na obnovi prostora).

Također obratite pažnju i na slijedeće:

  • kakva je kompatibilnost sa postojećom tehnologijom pametnog domaćinima

  • složenost instalacije i konfiguracije

  • trajanje njihove baterije

  • jednostavnost upravljanja

  • mogućnost dodjeljivanja prava pristupa samom uređaju preko pametnog telefona

  • upravljanje glasom

Ključne prednosti pametne brave

Besprijekorno, digitalno iskustvo stanovanja bez tradicionalnog ključa za vrata kuće ili stana.

Operativna učinkovitost, poboljšana sigurnost, upravljivost i fleksibilnost.Pametna brava 02 - Smartnet

Pametna brava budućnosti je dizajnirana da se uklopi u bilo koju vrstu vrata, pristupnu točku ili naknadnu ugradnju vrata. Povezuje se s aplikacijama za pametni dom, IoT uređajima i sigurnosnim platformama.

Pametne brave uklapaju se u bilo koja vrata, nova ili naknadno opremljena, te su jednostavne i ekonomične za ugradnju u gotovo svakoj situaciji. Dostupne su u raznolikom rasponu vrhunskih dizajna i završnih obrada kako bi oplemenili jedinstveni karakter svakog doma.

Pametna brava eliminira sigurnosni rizik od gubitka ključeva, sprječava neprospavane noći i skupe promjene brava. Ako netko u kućanstvu izgubi svoj pametni telefon (ili drugu vjerodajnicu), brzo je i jednostavno izbrisati njegovu dozvolu za pristup. Pametna brava također pruža pisani trag događaja koji pomaže u identificiranju sigurnosnih prijetnji i ranjivosti.

Kompatibilnost pametne brave s vratima i montaža

Pametne brave se mogu ugraditi u bilo koju vrstu vrata. Nije bitan niti materijal vrata (drvo, metal…). Mogu se koristiti za sve prostore poput: stanova, kuće, uredi, itd.

Postupak ugradnje nije kompliciran i u pravilu ne traje više od 30 minuta u što je uključeno i uklanjanje stare brave.

Ugradnja počinje tako da uklonite staru bravu. Pametne brave prate isti standard rupa koje imaju već postojeće (stare) brave pa nećete morati bušiti nove ili dodatne rupe. Naravno postupak instalacije će ovisiti i o značajkama vaše postojeće brave. Novi mehanizam se postavlja na mjesto starog. Mehanizam koji se ugrađuje ima inteligentnu jedinicu i isporučuje se s baterijama što ga čini autonomnim i neovisnim od postojeće električne mreže stana ili kuće. Ta jedinica na sebi može imati zaslon na dodir, biometrijski čitač ili magnetski čitač informacija.

Pametna brava koristi postojeće cilindre za zaključavanje vrata što ugradnju uvelike olakšava. Neke dolaze samo s unutarnjim dijelom dok neke imaju i vanjsku komponentu.

Nakon što je pametna brava instalirana ona se testira na otvaranje i zatvaranje vrata kao i ostale funkcije koje sadrži. Komunikacija se odvija bežičnom tehnologijom putem Bluetootha ili WiFi-a.

Pametne brave – različite namjene

Stambene zgrade

Pametne brave moraju stvoriti okruženje u kojem se stanovnici mogu nesmetano i slobodno kretati, ali im je također potrebna vidljivost i kontrola pristupa zajedničkim prostorima i zajedničkim objektima kako bi osigurali sigurnost imovine i sigurnost stanovnika. Pametna brava pojednostavljuje operacije upravljanja i stvara pametnija životna iskustva za stanovnike, koji mogu pristupiti svojim stanovima, vratima jedinica i zajedničkim prostorijama s jednim digitalnim pametnim ključem.

Od glavnih ulaza i pristupa zgradi do vrata pojedinačnih stanova, ne zaboravljajući zajedničke sadržaje, skladišne prostore, prostor za iznajmljivanje, garaže i dizala, pametna brava omogućuje povezan život sa sigurnošću i pojednostavljenim upravljanjem.

Obiteljske kuće

Ako živite u obiteljskoj kući, sigurnost i funkcionalnost su visoki prioriteti. Uz pametnu bravu kao rješenje za kontrolu pristupa, u budućnosti vašeg doma je više sigurnosti, više udobnosti i pametnijeg življenja. Jednostavno sami instalirajte svoju pametnu bravu i povežite je sa svojim inteligentnim domom kako biste započeli svoje poboljšano iskustvo pametnog življenja.

Iznajmljivanje za odmor

Mnoge različite tvrtke imaju koristi od daljinskog upravljanja. Sada mogu i iznajmljivači objekata za odmor. Pametna brava vam pomaže da svoju nekretninu pretvorite u moderan objekt za odmor usmjeren na kupca, poboljšavajući iskustvo gostiju za bolje online ocjene. Naša rješenja za kontrolu pristupa čine upravljanje pristupom besprijekornim i digitalnim. Gosti mogu koristiti svoj pametni telefon ili tipkovnicu za pristup objektu, učinkovito stvarajući dostupnost prijave 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu i dozvoljava domaćinima fleksibilnost oko dočeka svakog novog gosta.

Načini otključavanja elektronske brave s pametnim ključevima

Pametne brave imaju više metoda otključavanja/zaključavanja za razliku od standardnih koje koriste običan ključ.

Pogledajmo koje su neke metode:covid2 - Smartnet

RFID (Radio frekvencijska identifikacija)

Ovdje pametna brava radi po principu radio valova koje odašilje predmet koji se može nalaziti bilo gdje kao na primjer na nekoj osobi ili nekom proizvodu. Za razliku od kartice koja mora biti blizu prilikom očitanja ovdje se radio valovi mogu očitati i s nekoliko metara što ovakve brave čini dobre za ulazak u dvorište ili garažu.

Zaporka

Najpopularnija vrsta pametne brave. Kao što i sam naslov kaže ovdje je potrebno unijeti šifru (kod) za otključavanje. Može se koristiti kao pomoćna metoda ako na primjer zaboravite telefon ili biometrijski čitač ne radi. Obično se unosi broj veličine 4 do 12 znakova. Kraće su lakše pamtljive, ali je uvijek bolje imati što dužu jer je takve puno teže probiti.

Biometrijski čitač

Spada u najsigurniju pametnu bravu. Za otključavanje se obično koristi otisak prsta, sken lica ili slično tome. Ovo su pouzdane i priznate metode i nalaze se u svim suvremenim pametnim telefonima kao metoda otključavanja zaslona.

Sigurnosni uređaj

U ovu kategoriju spadaju kartice, pametni telefoni, tableti i slično. Ovdje pametna brava očitava sigurnosni token koji se nalazi na spomenutim uređajima. Tokeni se mogu dodijeliti bilo kojem uređaju putem aplikacije. Komunikacija se odvija preko bežične tehnologije kao što je Bluetooth ili WiFi.

Smartnet informacije za pametne brave

Najpopularnije pametne brave u Hrvatskoj su zasigurno Orbita, Yale i Ojmar, a od novijih proizvođača Danalock i Samsung. Osim popularnosti i pristupačne cijene, važno je da prilikom kupnje obratite pažnju na specifikacije pametne brave, opcije pojedinih se uvelike razlikuju a mogu igrati ključnu ulogu u donošenju odluke koja je prava za vaš objekt.

SALTO SYSTEMS-ova pametna brava sa tehnologijom kontrole pristupa za stambeno tržište pruža pametno, moderno i rješenje koje je jednostavno za instalaciju i održavanje. Elektroničko zaključavanje bez troškova i složenosti tradicionalnih rješenja za kontrolu pristupa.

Bez obzira koju pametnu bravu odaberete, dodavanje jedne u vaš pametni dom nudi puno prednosti.

Zaključak

Pametne brave za razliku od standardnih pružaju bolju zaštitu od provala i uljeza. Svakako morate imati na umu da iako pametna brava povećava vašu sigurnost ona vam ne može garantirati stopostotnu sigurnost. Svakako razmislite i o ugradnji dodatnih alarmnih sustava ukoliko želite postići maksimalni mogući stupanj sigurnosti u zaštiti vašeg doma od nepozvanih gostiju.

Ukoliko sada drugačije gledate na pojam pametna brava, uviđajući koncept da je snaga sustava u najnovijim tehnološkim trendovima i imate pitanja o cjelokupnim rješenjima za Vaš objekt, slobodno nas kontaktirajte!

Pametna brava 04 - Smartnet

SmartNet © 2024.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.