Što je Access Point (pristupna točka), koje su njene koristi za vaše poslovanje?

Izraz access point (pristupna točka) odnosi se na bežični usmjerivač koji povezuje vašu ožičenu mrežu (i uređaje na njoj) s vašom bežičnom mrežom.

Vašem poslovanju je potreban access point / pristupna točka iz više razloga, uključujući mogućnost povezivanja više uređaja odjednom i bežično dijeljenje datoteka. Kroz access point možete proširiti svoju ožičenu mrežu izvan ureda brzom internetskom uslugom i olakšati ljudima koji rade od kuće ili na udaljenoj lokaciji da se povežu s drugim resursima i dijele datoteke sigurno s udaljenim kolegama ili članovima tima.

Pročitajte više informacija o tome zašto biste trebali dodati access point svojoj poslovnoj mreži i kakve koristi možete očekivati od nje.

Što je bežična pristupna točka / access point i bežični Router (usmjerivač)?

 

Bežična pristupna točka / access point je uređaj koji vam omogućuje povezivanje ožičene mreže s vašom bežičnom mrežom. Ovo može biti korisno za ljude koji rade od kuće ili na udaljenom mjestu.

Uređaj također povezuje uređaje unutar ureda, i pomoću bežičnog usmjerivača, olakšava njihovo bežično dijeljenje. To je ono što omogućuje vašim korisnicima Access Point 02 - Smartnetpristup zajedničkim resursima, poput pisača, datoteka i drugih računala u mreži preko Wi-Fi-ja.

Usmjerivač je uređaj koji možete postaviti na svoju kućnu mrežu kako biste povezali sve ožičene uređaje u svom domu jedni s drugima i na Internet. Možete koristiti usmjerivač ili pristupnu točku da biste omogućili ovu vezu.

Bežični usmjerivači obično su hardverski uređaji koji imaju antenu i jedinicu odašiljača / prijamnika. Obično nude više značajki od jednostavnih pristupnih točaka poput ekstendera i vatrozida, kao i Wi-Fi zaštićenog pristupa (WPS).

Dvije komponente zajedno funkcioniraju kao bežični most između vaše ožičene i bežične mreže i omogućuju vam da istovremeno povežete više uređaja.

Je li Wireless Access Point isti kao WiFi booster ili Range Extender?

 

Ne, access point / pristupna točka služi kao centralno središte vaših žičanih i bežičnih mreža. WiFi booster (pojačivač signala) ili Range Extender (proširivač dometa) su uređaji koji pojačavaju snagu bežičnog signala poput WiFi antene.

Bežična pristupna točka obično se koristi u tvrtkama za povezivanje različitih vrsta mreža poput Etherneta za vašu računalnu mrežu i WiFi-a za vaša prijenosna računala ili mobilne uređaje.

To znači da možete bežično povezati bilo koji uređaj na svoju mrežu bez potrebe za dodatnim uređajem ili WiFi žarišnim točkama / hotspot.

Drugim riječima, ne treba vam WiFi booster ili Range Extender ako već imate pristupnu točku.

Trebam li bežičnu pristupnu točku – što uzeti u obzir prije mogućeg instaliranja?

 

Prije nego što se odlučite za kupnju i instaliranje bežične pristupne točke / access point-a, morate uzeti u obzir neke stvari.

Morat ćete odrediti kakvu mrežu želite da bude vaša poslovna mreža. Na primjer, ako je vaša tvrtka mala, možda vam neće trebati više pristupnih točaka u cijelom objektu. Ako je vaša tvrtka velika s druge strane, dobra je ideja imati barem jednu bežičnu pristupnu točku po svakom katu vaše zgrade.

Drugi čimbenik koji se mora uzeti u obzir pri instaliranju bežične pristupne točke je lokacija vaših žičanih računala. Ako postoji mnogo uređaja u jednom području ili nekoliko uređaja koji zahtijevaju puno energije, bilo bi logično da budu na istoj žičnoj mreži kao i pristupna točka, a ne da pokreću vlastitu mrežu bežično.

U ovom slučaju možete postaviti strujne vodove ili od ožičenih računala ili iz bežičnog uređaja, tako da oba mogu koristiti električnu energiju iz istog izlaza.

Je li dovoljna jedna WiFi pristupna točka / access point?

  Odgovor je ne. Što više pristupnih točaka / access point-a imate, veća je vjerojatnost da će vaš WiFi sustav zadovoljiti potražnju za pokrivenošću bežičnim internetom i moći upravljati s više uređaja odjednom.

To znači da možete istovremeno povezati više uređaja i bežično sigurno dijeliti datoteke s udaljenim kolegama ili članovima tima.

Međutim, ako želite samo dodati jedan WiFi uređaj u svoju mrežu, tada će možda biti dovoljna jedna pristupna točka.

Kako funkcionira mreža s više pristupnih točaka?

 

Mreža s više pristupnih točaka / access point-a može biti sjajna opcija za tvrtke koje imaju nekoliko lokacija. Korištenjem pristupne točke na svakoj lokaciji možete zaposlenicima na tim lokacijama pružiti mogućnost međusobnog dijeljenja podataka i resursa.

Korištenje pristupne točke također je korisno jer vam omogućuje širenje ožičene mreže izvan ureda uz brzu internetsku uslugu. Sa samo jednim usmjerivačem u vašem uredu, moguće je da neki ljudi možda nemaju dovoljno kvalitetnu internet vezu da bi mogli obaviti svoje poslove.

Dodavanje pristupne točke vašoj poslovnoj mreži svima daje bolju brzinu veze. Ne samo da to pomaže ubrzati radni proces, ali također osigurava vaše podatke od hakera osiguravajući da nitko nema izravnu liniju u vaš uredski računalni sustav.

Prednosti korištenja WiFi pristupnih točaka / access point-a u vašem poslu

 

Poboljšana učinkovitost

 

Omogućuje bolju i poboljšanu komunikaciju podataka što dovodi do bržeg prijenosa informacija između partnera i kupaca kao i unutar vaše tvrtke. Na primjer, to omogućuje prodavačima da daljinski provjeravaju cijene i razine zaliha kada su na prodajnim pozivima.

Pristupačnost

Access Point 03 - Smartnet

Bežična tehnologija ne zahtijeva nikakve kablove ili žice, pa korisnici mogu komunicirati čak i kad su u pokretu. Možete lako pristupiti uredskim mrežama bez adaptera i dodatnih kabela. Mogu se instalirati bilo gdje, a WiFi možete ponijeti i vani.

Spojite se od kuće ili na daljinu bez potrebe za zasebnim uređajima. Ako radite od kuće ili radite na daljinu, može biti izazov sigurno se povezati s mrežom vašeg poduzeća putem VPN ili proxy poslužitelja. Pristupna točka omogućuje svima koji imaju bežičnu sposobnost da se lako, sigurno i prikladno povežu čak i kad fizički nisu u blizini vaše lokacije, jer je WiFi dostupan svugdje.

Svestranost

 

Ako imate pristupnu točku u drugoj sobi u vašem uredu, moguće je bežično proširiti mrežu s 50 megabita u sekundi (mbps) ili više propusnosti u svim prostorijama bez potrebe za gomilom novih žica ili kablova – samo jedna bežična pristupna točka / access point!

To vam omogućuje da određene prostore u zgradi ili na licu mjesta učinite dostupnim putem Interneta i stvorite snažnu vezu između tih prostora. Jedna pristupna točka može podržati do 254 uređaja, ali tvrtki će vjerojatno trebati nekoliko pristupnih točaka za učinkovito upravljanje.

Fleksibilnost

 

Zaposlenici unutar zgrade mogu koristiti bežične mreže bez sjedenja na namjenskim računalima. Štoviše, korisnicima omogućuje da budu produktivni čak i kad nisu u uredu. Te mreže omogućuju radnicima da rade od kuće i imaju izravan pristup podacima o kupcima.

Bežično dijelite datoteke s udaljenim kolegama ili članovima tima. S pristupnom točkom, možete bežično dijeliti datoteke između računala na vašoj lokalnoj mreži (LAN) i onih povezanih izvan LAN-a u situacijama kada tradicionalni prijenos datoteka nije moguć bez ručnog prijenosa podataka preko mreže ili putem VPN ili proxy poslužiteljske veze (što može biti teško ako korisnici putuju).

Isplativost

 

Bežične mreže su isplativa rješenja jer ih je lako i jeftino instalirati. Savršen je za one zgrade u kojima iznajmljivači ne dopuštaju postavljanje kabela.

Povećane mogućnosti

 

Korištenjem bežičnih mreža možete uvesti nove proizvode i usluge na tržište. Na primjer, mnoge željezničke stanice, kafići, saloni za zračne luke i hoteli ugradili su WiFi usluge kako bi povezali svoje uređaje dok putuju.

Pruža jaču internetsku vezu kada postoji više korisnika

 

Ako koristite WiFi pristupne točke / access point za širenje ožičene mreže, moći ćete imati jaču vezu za više korisnika.

Recimo da postoje članovi vašeg tima koji rade na daljinu i trebaju se bežično povezati. S pristupnom točkom mogu se lako priključiti na istu WiFi pristupnu točku kao i svi drugi u uredu, umjesto da imaju svoju pojedinačnu zasebnu bežičnu mrežu.

Jednostavno produžite raspon

 

Još jedna velika korist od korištenja WiFi pristupnih točaka je što vam omogućuju da s lakoćom proširite raspon bežične mreže. To pomaže u sprječavanju bilo kakvih prekida u podatkovnoj usluzi ili povezivanju za sve korisnike na mreži vaše tvrtke.

Budući da WiFi pristupne točke mogu proširiti domet bežične mreže, one olakšavaju lociranje više uređaja unutar širokog područja. Ako netko postavi svoje prijenosno računalo negdje na otvorenom, možete ga bežično povezati s pristupnom točkom ureda tako da je njegovo računalo i dalje povezano s žičanom mrežom glavnog ureda čak i ako nije fizički blizu.

Podržava Dual-Band WiFi

 

Dual-Band WiFi je vrsta WiFi koja podržava frekvencije 2,4 GHz i 5 GHz. Često se koristi u poslovnim okruženjima za proširenje dometa žičane mreže korištenjem bežične tehnologije.

Dual-Band WiFi omogućuje vam da iskoristite potpunu brzinu i propusnu sposobnost svoje mreže bez smetnji susjednih mreža. Dual-Band WiFi također podržava standard 802.11ac, koji omogućuje brzine koje su bliže brzini ožičenih veza. Ovaj standard ima brzinu podataka do 1 Gb / s. To znači da ga možete koristiti s vrhunskim uređajima poput Apple TV 4K ili Xbox One S.

6 prednosti korištenja bežičnih pristupnih točaka upravljanih iz oblaka za vaše poslovanje

– Pristupne točke kojima se upravlja u oblaku: blagoslov za mala poduzeća – Isplativost (manji troškovi)Access Point 01 - Smartnet – Skalabilnost na zahtjev – Pojačana sigurnost – Dublje analize i izvještavanje – Jednostavno sigurnosno kopiranje i upozorenja u stvarnom vremenu – Pojednostavljeno upravljanje mrežom

Nedostaci bežičnog umrežavanja

 

Pitanja instalacije: ako drugi korisnici ili tvrtke koriste bežičnu tehnologiju unutar iste zgrade, možda ćete osjetiti smetnje. To može rezultirati lošom komunikacijom ili ponekad može rezultirati potpunim gubitkom komunikacije.

Brzina: u većini slučajeva brzine prijenosa bežičnih mreža manje su učinkovite od ožičenih mreža. Brzina na većini bežičnih mreža (obično 1-54 Mbps) daleko je sporija od čak i najsporijih zajedničkih žičanih mreža (100Mbps do nekoliko Gbps).

Obuhvat: u nekim zgradama dobivanje konzistentne pokrivenosti WiFi mrežom može biti izazovno. Na primjer, ovisno o materijalu kojim je zgrada izgrađena, mogu biti prisutne “crne točke”. Na takvim crnim točkama možete osjetiti slabe ili nikakve signale.

Sigurnost: WiFi mreže sklonije su napadu od neovlaštenih korisnika. Dakle, morate obratiti pažnju na sigurnost kada odlučite koristiti bežične mreže. Izbjegavajte korištenje veza na javnim mjestima, u suprotnom, možete izgubiti svoje važne podatke.

Smartnet d.o.o. je sistem integrator koji pruža cjelokupnu uslugu od projektiranja i implementacije do održavanja Wi-Fi/LAN mreža, hotel tv, cloud usluga, rješenja kontrole pristupa, IT sistema, te radi integraciju različitih IT komponenti korisnika u jedinstveni funkcionalni sistem.

Obratite nam se s povjerenjem i uvjerite u našu kvalitetnu uslugu koju pružamo već godinama našim mnogobrojnim klijentima!

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.