Što je podatkovni centar (data centar)?

Što je to podatkovni centar? Podatkovni centar je mjesto na kojem se pohranjuju sva računala i informatička oprema vaše tvrtke, poput poslužitelja, uređaja za pohranu i mrežne opreme.

Podatkovni centri mogu biti samo jedna soba ili čak čitava zgrada koja ima kontrole osvjetljenja, električne energije, sigurnosti i klime te nadzor pristupa.

Oni također mogu biti vrlo složene prirode i često uključuju stvari poput suvišnih sustava napajanja, klimatizacijskih sustava, sustava za filtriranje vode, sustava za suzbijanje požara i rezervnih generatora.

Osnovna ideja iza svih njih je osigurati kontrolirane uvjete unutar podatkovnog centra za pohranu i obradu podataka za različite tvrtke ili organizacije.

Podatkovni centar igra sastavnu ulogu u održavanju nesmetanog rada vaše tvrtke tijekom dana. Većina tvrtki bez njih ne mogu učinkovito i uspješno funkcionirati.

Ako se pitate što je potrebno za postavljanje vlastitog podatkovnog centra ili niste sigurni biste li ga umjesto toga unajmili, čitajte dalje

Zašto su podatkovni centri važni za poslovanje?

Podatkovni centri su ključni za poslovanje jer u njima organizacije pohranjuju i obrađuju podatke koje prikupljaju.

Oni nisu samo mjesta za smještaj hardvera, također sadrže i softver koji se koristi pri poslovanju tvrtke.Što je podatkovni centar 01 - Smartnet

Moć modernih podatkovnih centara je u njihovoj sposobnosti da kontroliraju i reguliraju temperaturu, vlažnost, razinu ugljičnog dioksida i druge čimbenike koje pomažu tvrtkama da maksimalno iskoriste svoju IT opremu.

Također su važni jer predstavljaju lokaciju koja je osigurana od požara, vode ili provala. Ove značajke čine podatkovne centre učinkovitijima u onome što rade i pomažu tvrtkama da uštede novac na troškovima energije.

Za što se koriste podatkovni centri?

Podatkovni centri koriste se za pohranu, obradu i kontrolu različitih vrsta digitalnih informacija.

Obično ih koriste korporacije i organizacije koje zahtijevaju velike količine kapaciteta za pohranu ili obradu podataka.

Najčešća upotreba podatkovnog centra je za pohranjivanje i obradu podataka za tvrtke. Podatkovni centri pružaju nam mogućnost da svoje poslovne sustave održavamo u funkciji čak i kad fizički nismo za stolovima. Uz kontrolu pristupa, omogućuju nam učinkovitiji rad jer također pružaju središnje mjesto na kojem se mogu pohraniti svi poslužitelji naše tvrtke.

Rastuća uloga podataka u poslovanju

Podatkovni centri postaju sastavni dio globalne ekonomije, postali su ključno poslovno sredstvo za sve tvrtke, a ne samo IT odjele.

Podaci su srž gotovo svakog velikog poslovnog procesa sve od prodaje pa do marketinga.

Podatkovni centri igraju važnu ulogu u digitalnoj transformaciji; kako računalstvo u oblaku, veliki podaci i napredna analitika postaju sve rasprostranjeniji u svim industrijama, povećava se potreba za središnjim izvorom informacija.

Važnost podatkovnih centara ne može se podcijeniti. Pružaju pouzdanu sigurnosnu pohranu i moć obrade podataka koja pomaže organizacijama da se pripreme za izvanredne situacije poput prirodnih katastrofa.

Također mogu pomoći vašoj tvrtki doći do novih prilika pružajući vam pristup povijesnim i modernim uvidima o ponašanju kupaca i tržišnim trendovima koji bi mogli dovesti do novih proizvoda ili usluga. Ako shvatite što vaši kupci žele — i što im nedostaje — možete isporučiti bolje i inovativne proizvode i usluge.

Kako djeluju podatkovni centri?

Kada su u pitanju podatkovni centri, postoje dvije različite vrste: primarni i sekundarni

Primarni podatkovni centri obično sadrže poslužitelje i uređaje za pohranu koje koristi organizacija koja ih posjeduje.

Sekundarni podatkovni centri pohranjuju rezervne kopije opreme primarnih. Oni se mogu upotrebljavati u slučaju katastrofe ili gubitka energije.

Podatkovni centri također se mogu dijeliti na one visoke gustoće, niske gustoće i kritične gustoće.

Oni visoke gustoće obično se koriste za ključno poslovanje poput bankarstva, financija, medicinske dokumentacije, itd.

Oni niske gustoće obično se koriste za manje važno poslovanje poput web hostinga.

Oni kritične gustoće obično su rezervirane za poslovanje na razini poduzeća kao što su ERP sustavi i SOA implementacije kojima je potrebna visoka razina redundancije i dostupnosti.

Trebali biste odabrati onu vrstu podatkovnog centra koja odgovara vašim potrebama i s onime što pokušavate postići u skladu sa standardima svoje tvrtke ili organizacije.

Koje su temeljne komponente podatkovnog centra?

Podatkovni centar čine temeljne komponente. Sve ostale komponente su dizajnirane da njima pružaju podršku.

Tri najvažnije stvari u podatkovnom centru su:

1 ) Prostor mora biti siguran i održavan na niskoj temperaturi kako bi oprema bila očuvana i pravilno funkcionirala, tako da bi trebao imati kontrolu klime i okoliša.

2 ) Potrebno mu je dovoljno snage da pokrene sve i održi vrhunsku performansu bez uzrokovanja viška troškova energije.

3 ) Trebao bi imati rezervne sustave napajanja, rezervne generatore i više veza s internetom.

Kontrola okoliša

– Čisto, hladno i smireno okruženje

– Okoliš bez buke

– Sustavi napajanja velikog kapaciteta

– Dovoljno prostora za širenje

– Sposobnost održavanja vlastite infrastrukture

Redundancija i oporavak od katastrofa

Dobar podatkovni centar mora imati rezervni sustav napajanja i barem jednu zrcalnu verziju svih servera u tom podatkovnom centru.

Također treba plan evakuacije i plan oporavka od katastrofa. Ponekad ti planovi uključuju ljudsko osoblje, ali obično se oslanjaju na automatizaciju.

Najvažniji faktori koji čine podatkovni centar kvalitetnim jesu redundancija i oporavak od katastrofa. Ako su vam važni podaci na lokaciji podatkovnog centra, hakerima je lako ukrasti vrijedne informacije kada se dogodi prirodna katastrofa ili čak teroristički napad. To se može spriječiti sustavima redundancije i oporavka od katastrofa.

Fizička sigurnost podatkovnih centara: kako čuvati svoje podatke sigurnima?

Podatkovni centri moraju sadržavati više razina fizičke zaštite.

To uključuje stvari poput visoko sigurnosnih čitača kartica, biometrijskih sustava za detekciju i brave bez ključa.

Podatkovni centri zahtijevaju puno električne energije za pokretanje servera i opreme za pohranu i umrežavanje pa se ova snaga obično dobije preko generatora ili drugih pouzdanih izvora.

U nekim slučajevima imaju pričvršćen spremnik goriva kako bi osigurali rezervnu električnu energiju u slučaju široko rasprostranjenog gubitka struje.

Također bi trebali biti u mogućnosti smanjiti rizik od požara prskalicama za vodu, sustavima za suzbijanje požara i rezervnim dizelskim generatorima.

Podatkovni centri obično su dizajnirani kao lokacija koja se može u potpunosti zaključati za važne poslovne sastanke ili posjete kupaca. To pomaže u održavanju sigurnosti svih osjetljivih podataka unutar objekta u svakom trenutku.

Kako dizajnirati i izgraditi podatkovni centar

Pet najvažnijih kvaliteta sažeto je u nastavku:

– Da bude energetski učinkovit i isplativ

– Da ima čist, reguliran izgled koji ga čini jednostavnim za upotrebu

– Postojanje pričuvnih elektroenergetskih i rashladnih sustava

– Da ima plan oporavka od katastrofe

– Da ima uspostavljene sigurnosne mjere koje umanjuju mogućnost krađe ili vandalizma

Odabir lokacije centra podataka je ključan

Odabir lokacije vašeg podatkovnog centra ima veliki utjecaj na način njegovog rada.

Ako tražite više električne energije, bilo bi bolje razmotriti lokaciju negdje u blizini velike elektrane.

U slučaju da trebate veću kontrolu hlađenja i vlage, bilo bi bolje naći lokaciju s nižim temperaturama i s manje kiša. Što je podatkovni centar 02 - Smartnet

Ako vaš sustav zahtijeva puno energije, bilo bi bolje odabrati lokaciju u blizini obnovljivih izvora energije.

A ako je vaša tvrtka vladina ili vojna, trebali biste razmotriti blizinu vojnih baza kako bi oni lako mogli dostaviti resurse po potrebi.

Još jedna stvar koja utječe na dizajn podatkovnog centra je količina prometa koji prima. Ako prima puno prometa, trebat će mu više optičkih veza umjesto samo jedne kao što bi trebala manja lokacija. Tako bi imao pričuvu u slučaju da jedna optička veza prestane raditi ili bude oštećena prirodnim katastrofama poput požara ili poplave. Također omogućuje i veće brzine jer se koriste dvije veze umjesto samo jedne.

I sigurnost igra veliku ulogu; treba razmotriti koliko je podatkovni centar siguran na svim razinama, to uključuje sve od nadziranja ulaznih točaka pa do sprječavanja štete od prirodnih katastrofa poput potresa ili poplava.

Što je konsolidacija podatkovnog centra?

Konsolidacija podatkovnog centra proces je kombiniranja više podatkovnih centara u jednu fizičku lokaciju.

Razlog konsolidacije može biti želja za uštedom troškova i poboljšanjem učinkovitosti, ali ona također poboljšava sigurnost i kvalitetu usluge.

Podatkovni centri dizajnirani su tako da budu sigurni i skalabilni, pa konsolidacija olakšava upravljanje tim faktorima na jednom mjestu.

Što se nalazi u objektu podatkovnog centra?

Postoji mnogo različitih vrsta podatkovnih centara i oni mogu biti u rasponu od malih do velikih.

Najčešća vrsta podatkovnog centra je „poslužiteljska farma”. Poslužiteljska farma je zgrada s poslužiteljima u ormarima koji se koriste za hosting web aplikacija, web stranica i drugih usluga usmjerenih prema kupcima.

Druga vrsta objekta koja se često nalazi u podatkovnom centru je sam podatkovni centar. Podatkovni centar sadrži IT infrastrukturu organizacije; to uključuje kabliranje, sklopke, usmjerivače i napajanje.

Što je zanimljivije u podatkovnom centru od njegove fizičke arhitekture? Njegova virtualizirana infrastruktura. Tehnologija virtualizacije omogućuje organizacijama da prate promjenjive zahtjeve radnog opterećenja stavljajući resurse u upotrebu čim su potrebni, umjesto da ih moraju tražiti i čekati da postanu dostupni.

Također omogućuje izbjegavanje dugog čekanja da resursi nakon mirovanja tijekom razdoblja male potražnje ponovno budu dostupni za korištenje. Ovo pruža nevjerojatnu fleksibilnost i skalabilnost za organizacije koje pokušavaju pratiti potrebe svojih kupaca, istovremeno minimizirajući operativne troškove.

Koji su standardi za infrastrukturu podatkovnog centra?

Tri glavna standarda za infrastrukturu podatkovnih centara su:

– Operativni sustav

-Operativi sustav centra za podatke (DCOS)

-Virtualizacijski i aplikacijski softver

Oni pomažu u osiguravanju kompatibilnosti svih IT resursa u podatkovnom centru. Upotreba ovih standarda također pomaže organizacijama da izbjegnu skupe pogreške poput gradnje drugog podatkovnog centra samo kako bi se otkrilo da prvi nije dovoljan.

Što je hibridna računalna infrastruktura?

Hibridna računalna infrastruktura je podatkovni centar i IT odjel (ili kombinacija oba) koji upravlja jednim centraliziranim računskim resursom.

Ovo rješenje brzo postaje standard za većinu velikih organizacija. Hibridni podatkovni centri najbolji su izbor u ovom vremenu digitalne transformacije i omogućuju organizacijama da povećaju operativnu učinkovitost, okretnost, skalabilnost i jednostavnost — sve uz smanjenje troškova.

Koje su različite vrste podatkovnih centara?

Postoji mnogo različitih vrsta podatkovnih centara. Koju ćete vrstu odabrati ovisi o specifičnim potrebama vaše tvrtke.

Evo popisa najčešćih vrsta:

1. Enterprise podatkovni centri

Broj poslužitelja u ormarima u podatkovnom centru povezan je s veličinom tvrtke To znači da će većim tvrtkama trebati veći prostor.

Ako tvrtka ima u prosjeku 25 zaposlenika, trebala bi unajmiti najmanje 150 četvornih metara prostora.

Podatkovni centri nisu samo za tvrtke koje imaju velike IT odjele. Podatkovni centri služe u različite svrhe, kao što su usluge hostinga web servera i servera e-pošte.

2. Podatkovni centri s upravljanim uslugama

Podatkovni centri upravljanih usluga su vrsta serverske farme koja se iznajmljuje tvrtkama. Ovi objekti pohranjuju poslužitelje tvrtki i drugu IT opremu, upravljaju svim komponentama uključenim u infrastrukturu i pružaju podršku 24/7.

Model upravljanih usluga idealan je za tvrtke koje se moraju usredotočiti na druge aspekte svog poslovanja, dok upravljaju svojim IT potrebama putem jednog pružatelja usluga. Također olakšava povećavanje ili smanjivanje ovisno o promjenama tvrtke.

Kada iznajmite podatkovni centar upravljanih usluga, imate pristup brzom optičkom internetu, energiji, hlađenju i još mnogo toga. Ova pogodnost štedi vam vrijeme i novac uklanjajući potrebu za dodatnim zaposlenicima čiji bi jedini posao bio održavanje postojećeg IT sustava!

3. Kolokacijski podatkovni centar

Kolokacijski podatkovni centar je objekt u kojem možete unajmiti prostor za pohranu i upravljanje IT hardverom vaše tvrtke.

Postoje različite koristi iznajmljivanja prostora u kolokacijskom podatkovnom centru, poput jeftinijih cijena, lakšeg pristupa IT opremi i ekološki odgovornijeg ponašanja.

S kolokacijskim podatkovnim centrom, vaša će tvrtka također imati jednostavan pristup neprekidnom napajanju (UPS) putem električne infrastrukture koja je već prisutna u objektu. To će omogućiti da IT oprema vaše tvrtke uvijek nesmetano radi bez nestanka struje ili zamračenja.

4. Podatkovni centri u oblaku

Podatkovni centri u oblaku(cloudu) postaju sve popularniji kako se povećava potražnja za njihovim uslugama.

Ovi centri u oblaku nude jednostavan pristup IT uslugama i resursima koji se mogu prilagoditi vašim specifičnim potrebama. Također imaju nižu cijenu vlasništva od tradicionalnih, lokalnih podatkovnih centara. Što je podatkovni centar 03 - Smartnet

Međutim, imaju i neke nedostatke poput sigurnosnih rizika i veće šanse za gubitkom usluge (na primjer zbog kvara) u usporedbi s lokalnim podatkovnim centrima. Trebali biste uzeti u obzir podatkovne centre u oblaku samo ako su svi faktori navedeni u nastavku istiniti:

– Vaš posao je u visoko konkurentnoj industriji koja zahtijeva stalnu dostupnost. U tim industrijama podatkovni centri u oblaku omogućit će vam da dostignete razine usluga i dostupnost koje žele vaši kupci.

– Potreban vam je rezervni plan u slučaju da katastrofa pogodi vaš lokalni podatkovni centar (požar, nestanak struje). Sigurnosna kopija podataka može se lako prenijeti u cloud pohranu, a informatička infrastruktura tvrtke nastavit će nesmetano funkcionirati bez prekida.

– Želite biti sigurni da bez obzira na to što se događa s vašim lokalnim podatkovnim centrom, da će podatkovni centar u oblaku uvijek biti tu za vas u slučaju ponovne katastrofe.

Glavne prednosti podatkovnih centara u oblaku:

Podatkovni centri u oblaku nude brojne prednosti tvrtkama, uključujući fleksibilnost i skalabilnost.

S cloudom vaša tvrtka može se povećati ili smanjiti prema potrebi. Manja poduzeća se ne moraju brinuti koliko bi ih koštalo da osnuju podatkovni centar na vlastitom posjedu s najsuvremenijim serverima i opremom.

Još jedna korist je to što se ne trebaju brinuti o prostornim ograničenjima svoje trenutne lokacije. Podatkovni centri u oblaku imaju beskonačni kapacitet pohrane. U današnjem je svijetu važno da poduzeća budu pametna i prihvaćaju nove tehnologije u svrhu konkurentnosti.

Cloud pruža mogućnost tvrtkama da pronađu rješenje koje najbolje funkcionira za njih, a da ne moraju unaprijed ulagati velike svote.

Podatkovni centar u usporedbi s cloud-om i u usporedbi sa serverskom farmom: koje su razlike?

Podatkovni centar fizička je lokacija na kojoj se nalaze poslužitelji tvrtke i drugi IT elementi. To uključuje sav IT hardver tvrtke poput računala, pisača, skenera, sustava za pohranu, UPS-ova (neprekidnih napajanja), rezervnih generatora te sav drugi hardver koji radi na mreži.

Cloud (oblak) je pojam koji se koristi za opisivanje udaljenih servera ili mreža koji pokreću aplikacije i usluge za različite odjele unutar iste tvrtke. Cloud softver nalazi se na udaljenim serverima, a ne lokalno u podatkovnom centru.

Serverske farme su poput podatkovnih centara, ali nisu smještene u namjenskim zgradama. Obično se nalaze odmah izvan zgrade vaše tvrtke, tako da nema potrebe za kompliciranom infrastrukturom. Jeftinije su od ostalih opcija, ali nemaju prednosti koje dolaze s namjenskim objektima jer sami morate upravljati hardverom.

Cloud u usporedbi s podatkovnim centrom: što je bolje za vaše poslovanje?

Podatkovni centri su sjajni jer osiguravaju da vaši serveri nesmetano rade, pogotovo kad je to bitno.

S druge strane, usluge pohrane podataka u cloudu mogu vam uštedjeti puno novca i vremena. Usluge pohrane podataka u cloudu omogućuju vam pohranjivanje podataka bez brige o fizičkoj infrastrukturi podatkovnog centra. Također vam olakšavaju pristup podacima s bilo kojeg mjesta, što ih čini privlačnijim tvrtkama koje trebaju pristup u bilo koje vrijeme tijekom dana.

Jedan nedostatak pohrane podataka na cloudu je ta što ne možete iskoristiti sve opcije koje dolaze s hardverskim rješenjem. Ali s cloud rješenjem, možete biti sigurni da će vaša tvrtka imati stalan prihod bez žrtvovanja učinkovitosti.

Evolucija infrastrukture: od centralnih računala do cloud aplikacija

Podatkovni centri su važan dio infrastrukture za bilo koji posao.

Važnost ovih objekata brzo se povećava u današnje vrijeme. Kako tvrtke ulaze na nova tržišta i rastu, moraju imati snažnu infrastrukturu koja podržava njihove potrebe.

Budući da cloud računalstvo postaje sve popularnije, a centralna računala se zamjenjuju serverima, podatkovni centri igraju puno važniju ulogu nego ikad prije.

Tvrtke se također okreću podatkovnim centrima jer trebaju pokrenuti više aplikacija bez korištenja mrežnog administratora.

Žele iskoristiti pogodnost koju pruža cloud računalstvo, ali još uvijek moraju biti sigurni da njihovi sustavi nesmetano rade i da su sigurni od prijetnji. Sve to znači da podatkovni centri igraju ključnu ulogu u današnjem radnom životu tvrtki…

Što definira moderan podatkovni centar?

Moderni podatkovni centar ima sljedeća obilježja:

– To je siguran objekt velikog kapaciteta

– Može se nositi s velikim količinama informacija

– Ekološki je osviješten

– Koristi naprednu tehnologiju za smanjenje troškova energije i za poboljšanje učinkovitosti

Koje su glavne razlike između tradicionalnih i modernih podatkovnih centara?

Podatkovni centri tradicionalno se pokreću na velikim serverima koji istovremeno obavljaju veliki broj transakcija. Zbog toga troše puno energije da bi držali korak s radnim opterećenjem.

Moderni podatkovni centri, s druge strane, koriste učinkovitija računala i servere koji su obično u manjem broju. To znači da im nije potrebno toliko snage za pokretanje, ali i dalje pružaju istu količinu usluge.

Moderni podatkovni centri također imaju manje pokretnih dijelova što ih čini pouzdanijima od tradicionalnih.

Važno je znati razliku između tradicionalnih i modernih podatkovnih centara jer će vam to pomoći da donesete informiranu odluku o tome koja bi vrsta podatkovnog centra najbolje funkcionirala za potrebe vašeg poslovanja.

Također je važno imati pouzdanog partnera na putu do poslovnog uspjeha. Smartnet je pouzdani IT partner sa višegodišnjim iskustvom. Obratite nam se s povjerenjem!

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.