Što je WiFi mreža i kako stvarno funkcionira


WiFi je tehnologija koja omogućuje uređajima poput računala (prijenosna i stolna računala), mobitela i drugih uređaja bežično komuniciranje jednih s drugima i s Internetom (pisači, kamere). Uređaji povezani s WiFi-em mogu međusobno razmjenjivati informacije, stvarajući mrežu. Pogledajmo što znači WiFi i što je to WiFi mreža.

Što znači WiFi?

Uobičajena greška povezana s WiFi-em koja se javlja je da ljudi pogrešno misle da to znači bežičnu postojanost („Wireless Fidelity“). Ali zapravo nema pravo značenje. WiFi savez, ranije poznat kao Savez za kompatibilnost bežičnog Etherneta, tražio je pristupačnije korisničko ime za tehnologiju koja je došla sa IEEE 802.11 (tehnički naziv za WiFi). Unajmili su agenciju za savjetovanje o robnim markama pod nazivom Interbrand koji im je dao nekoliko opcija, a izbor je pao na WiFi.

Kako funkcionira WiFi?


Prema IEEE 802.11 standardu, trenutni WiFi bežični uređaji, uključujući rutere i pristupne točke, koriste IEEE 802.11 protokol za razmjenu informacija. Različiti IEEE standardi podržani su bežičnim pristupnim točkama, a svaki je standard ratificiran tijekom vremena. Svaki standard djeluje na različitim frekvencijama i širinama pojasa i ima različit br
WiFi mreža 04 - Smartnetoj kanala.

Za komunikaciju s uređajima, WiFi koristi radio frekvencije koje se mjere u gigahercima (GHz). WiFi koristi frekvencijske pojaseve od 2,4 GHz ili 5 GHz za signal. Neki uređaji s dvostrukim pojasom imaju mogućnost koja korisniku omogućuje odabir frekvencije koju želi koristiti za svoju WiFi mrežu. Različiti frekvencijski pojasevi imaju različit raspon i širine pojasa. 2,4 GHz nudi veću pokrivenost WiFi-em, ali sporije brzine. S druge strane, 5 GHz spektar brže prenosi podatke s manje pokrivenosti područja.

WiFi frekvencijski pojasevi sadrže više kanala koje različiti uređaji mogu koristiti. WiFi kanali se koriste kako bi se osiguralo da vaš WiFi uređaj i drugi WiFi uređaji ne ometaju ili se preklapaju. U slučaju smetnji ili preklapanja, vaša Internetska veza može usporiti.

Za provjeru ili promjenu kanala koji koristite, možete koristiti aplikaciju poput „WiFi Analyzer”.

Zahvaljujući tehnološkom napretku tijekom godina, većina uređaja poput televizora ili prijenosnih računala ima ugrađene bežične adaptere. Ovi adapteri skupljaju signale (radio frekvencije) i omogućuju uređajima da se povežu na bežični Internet i međusobno.

Frekvencija i brzina vašeg uređaja ovisi o tome po kojem je IEEE 802.11 standardu napravljen vaš adapter.

Razlika između Interneta i WiFi-ja

WiFi je tehnologija koja omogućuje uređajima da se međusobno povezuju i komuniciraju. Internet je, s druge strane, tehnologija koja vam omogućuje pristup informacijama iz cijelog svijeta koje su pohranjene na različitim poslužiteljima.

Dva ili više uređaja možete povezati putem WiFi-ja bez internetske veze. IEEE 802.11x je IEEE standard za bežične lokalne mreže. Pomoću ove tehnologije korisnici mogu povezati više uređaja koji su joj potrebni bez internetske veze. Ovo može biti vrlo korisno za urede i slične lokacije.

Različite WiFi opcije

Bežična pristupna točka

Bežične pristupne točke (AP) omogućuju bežičnim uređajima povezivanje s Internetom ili drugim uređajima.

Bežični usmjerivač (ruter)

Bežični usmjerivač (ruter) je uređaj koji obično daju davatelji internetskih usluga (ISP) i obično se nalazi u privatnim domovima. Korisnici upotrebljavaju ove uređaje za povezivanje s Internetom putem kabelske ili bežične tehnologije.

Mobilna pristupna točka i prijenosni WiFi uređaj

Danas su mobilne pristupne točke uobičajena značajka svih mobitela. Imate mogućnost napraviti mobilnu pristupnu točku s vlastitim mobilnim telefonom i podijeliti ga s drugim uređajima, dijeleći tako internetsku vezu. WiFi mreža 02 - Smartnet

Prijenosni WiFi uređaj je mali mobilni uređaj (često u obliku stika) koji možete nositi sa sobom kako biste stvorili internetsku vezu i na njega povezali različite uređaje poput mobitela ili prijenosnih računala. Koristi repetitore mobilnih operatera za pružanje usluge i ima 3G, 4G i 5G širokopojasni signal.

Koliko možete koristiti mobilnu pristupnu točku ili prijenosni WiFi uređaj ovisi o planu (tarifi) korištenja podataka koji imate s pružateljem usluga.

WiFi mreže dugog dometa

Kao što ime govori, ova tehnologija vam pomaže proširiti WiFi signal tako da možete razmjenjivati podatke na većim udaljenostima nego inače.

WiFi standardi

Od kraja 1990-ih, WiFi standardi se stalno mijenjaju i razvijaju. Svaka nova iteracija donijela je bolju pokrivenost i veće brzine. Pogledajmo kako su se standardi s vremenom mijenjali:

  • 802.11

Prvi i izvorni standard. Koristio je frekvenciju od 2,4 GHz s maksimalnom brzinom 1 – 2 Mbits (megabitova u sekundi).

  • 802.11b

Ovaj standard koristio je frekvenciju 2,4 GHz poput izvornog standarda i imao je teoretsku maksimalnu brzinu od 11 Mbps. Raspon je bio do 45 metara.

  • 802.11a

Ovaj standard djelovao je na frekvenciji 5GHz s teoretskom maksimalnom brzinom od 54 Mbps. Imao je kraći domet od 802.11b.

  • 802.11g

Ima teoretski maksimum od 54Mbps, ali djeluje u 2,4 GHz spektru. Kao rezultat toga, ima bolju pokrivenost od standarda 802.11a.

  • 802.11n

Ovaj standard djeluje i u 2.4GHz i u 5GHz spektru. Teoretski maksimum bio je do 600 Mbps. Uveo je MIMO tehnologiju. Također je retroaktivno nazvana WiFi 4.

  • 802.11ac

Ovaj je standard djelovao samo u opsegu 5GHz. Donio je velika povećanja brzine, dosegnuvši do nekoliko Gbps. Uveo je MU-MIMO tehnologiju. Također se retroaktivno nazivao WiFi 5.

  • 802.11ax

Poznat i kao WiFi 6 trenutni je standard koji se koristi širom svijeta. Pruža bolju potporu za 2,4 i 5 GHz spektar, a djeluje i u spektru od 6 GHz (WiFi6E). Može doseći brzinu do 9,6 Gbps. Sadrži OFDMA tehnologiju koja je dizajnirana za WLAN upotrebu u gustim okruženjima kao što su uredi ili trgovački centri.

  • 802.11be

Budući standard koji se jednostavno zove WiFi 7. Djelovat će u opsezima 2.4, 5 i 6 GHz. Očekuje se da će ponuditi veće brzine, veći doseg i veću povezanost.

Snaga i pojačalo WiFi signala

dBm, ili decibel-milivat, standardna je mjerna jedinica jačine signala. Kada koriste bežičnu vezu, korisnici uvijek žele najbolji mogući signal. Ponekad je ta veza loša zbog nepažnje, npr. kada pokušate dobiti dobar signal dok između vas i izvora postoji prepreka (npr. debeli zid). WiFi mreža 03 - Smartnet

Ako na jednom području imate slab ili nikakav signal, dok u drugom imate dobar signal, može značiti da postoji prepreka između vas i izvora ili ste jednostavno izvan dosega. U potonjem slučaju, možete koristiti neke WiFi ekstenzore za povećanje raspona vašeg signala kako biste mogli zauzeti veće udaljenosti od izvora signala i još uvijek imati internetsku povezanost.

Ako ste u dometu, ali imate slab signal, trebat će vam pomoć pojačala. Ovi uređaji hvataju signal od izvora, te ga pojačavaju i šalju dalje kako bi osigurali bolju kvalitetu signala i veće brzine.

Važno je povezati WiFi pojačivač signala s izvorom vašeg Interneta (bežični ruter) kako biste bili sigurni da ispravno radi.

Uređaj se često uključi u struju i eventualno još treba stisnuti i poneku tipku da se pokrene. On onda hvata signal te ga šalje pojačalu/repeateru. Pojačalo tada pojačava signal.

Taj signal se tada šalje dalje u prostor gdje je potreban dobar i stabilan signal za vaše potrebe.

Neki savjeti za optimizaciju vašeg WiFi signala

– Postavite vaš WiFi ruter na najbolje (optimalno) mjesto gdje će imati najbolju pokrivenost signala.

– Pazite da se drugi uređaji ne natječu s vašim ruterom za širinu pojasa.

– Pazite da nema električnih smetnji od drugih uređaja.

– Po potrebi koristite pojačivače/ekstendere.

– Zaštitite ruter od neovlaštenih (nesigurnih) vanjskih veza

WIFI sigurnost

Kao i kod svake tehnologije, sigurnost je važna. WiFi nije iznimka. Bez obzira gdje ga ili za što koristite, UVIJEK osigurajte svoj WiFi ruter sigurnosnim protokolom. To će zaštititi cijelu vašu mrežu i uređaje povezane s njom od vanjskih napada koji bi vam mogli nanijeti štetu.

Pogledajmo neke od najčešćih sigurnosnih opcija. Zapamtite, uvijek biste trebali koristiti najbolji sigurnosni protokol koji je dostupan da biste se zaštitili:

WEP

Razvijen je 1999. godine. Bio je to prvi protokol zaštite koji su korisnici koristili za zaštitu. Od tada je zastario, a neki moderni uređaji ni ne dopuštaju WEP veze. Korisnicima koji i dalje koriste ovaj protokol se ČVRSTO preporuča da ga napuste i koriste modernije i bolje sigurnosne protokole.

WPA ili WiFI zaštićeni pristup

Razvijen je početkom novog tisućljeća kako bi se zaustavili hakeri koji su lako mogli razbiti sigurnosne protokole WEP-a. Nažalost, nije trebalo dugo da hakeri probiju i ovu zaštitu, a ubrzo je napuštena i više nije podržana novim uređajima. WiFi mreža 01 - Smartnet

WPA2

Uvedena je sredinom 2000-ih. Još se široko koristi. Donijela je novu tehnologiju koja se zove „Napredni enkripcijski standard” (AES). Odobrila ga je američka vlada za šifriranje vrhunskih tajnih podataka. Nažalost, još uvijek postoji mogućnost napada, iako pokušaj probijanja može trajati od nekoliko sati do cijelog dana. Ipak, ovo ga i dalje čini ranjivim, ali većina korisnika bi trebala biti sigurna.

WPA3

Ovo je trenutni standard i toplo se preporučuje za upotrebu u odnosu na WPA2. Svi novi uređaji moraju biti kompatibilni s ovim novim protokolom, tako da ćete ovaj protokol sve više i više vidjeti tijekom nadolazećih godina.

Zaključak

Prije dosta godina moglo se reći da je WiFi tehnologija budućnosti, ali ne i danas. Svakodnevno smo okruženi njome sa svakim uređajem koji koristimo. Od mobitela do TV-a ili prijenosnih računala, pa čak i kućanskih aparata. WiFi je promijenio način na koji živimo i učinio nam život lagodnijim.

Niste sigurni koje je WiFi rješenje najbolje za vaše poslovanje? U 4 jednostavna koraka do vaše korporativne WiFi mreže uz pomoć Smartnet-a:

1. Sastanak
2. Izrada projekta
3. Instalacija
4. Održavanje

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.