Top savjeti za izbor coworking prostora

Kako popularnost zajedničkog radnog prostora (coworking) nastavlja rasti, sve više pojedinaca traži fleksibilna rješenja radnog prostora koja olakšavaju produktivnost, kreativnost i suradnju.

Međutim, s toliko opcija na raspolaganju, odabir pravog coworking prostora može biti zastrašujući zadatak.

Zato smo sastavili popis najvažnijih savjeta koje treba uzeti u obzir pri odabiru coworking prostora. Bilo da ste slobodnjak ili poduzetnik, ključno je pronaći lokaciju koja zadovoljava vaše specifične potrebe u pogledu sadržaja, atmosfere i mogućnosti umrežavanja.

Prateći ove savjete, osigurat ćete da donesete sveobuhvatnu odluku i odaberete savršeno mjesto gdje ćete uspjeti kako profesionalno, tako i osobno!

Lokacija

Kada birate coworking prostor, lokacija bi trebala biti primarno razmatrana. Pristupačnost i praktičnost su ključni faktori budući da ćete vjerojatno provesti značajno vrijeme na svom radnom mjestu.Savjeti za odabir coworking prostora 02 - Smartnet

Centralna lokacija s odlično povezanim javnim prijevozom će vam uštedjeti vrijeme i novac, te vam na taj način omogućiti da se usredotočite na rad umjesto na putovanje.

Dodatno, blizina sadržaja poput restorana ili kafića također može poboljšati produktivnost pružajući brz pristup osvježenju ili mogućnostima umrežavanja.

Fizičko okruženje coworking prostora također je važno prilikom razmatranja njegove lokacije. Mirno okruženje može potaknuti kreativnost, dok gradska sredina može pružiti inspiraciju za društvenu interakciju i suradnju s drugim stručnjacima.

Faktori poput osvjetljenja, kvalitete zraka, razine buke i otvorenih prostora trebaju biti procijenjeni u odnosu na vaše osobne preferencije i potrebe prije nego što odaberete radni prostor koji je u skladu s njima.

Naposljetku, pronalaženje savršene ravnoteže između učinkovitog radnog prostora prilagođenog profesionalnom razvoju i mentalnog predaha od svakodnevnih izazova, zahtijeva pažljiv odabir lokacija koje zadovoljavaju vaše individualne potrebe.

Ekonomska isplativost

Kada birate coworking prostor, važno je uzeti u obzir vaš proračun i ekonomsku održivost lokacije. Coworking prostori se znatno razlikuju po cijeni, sadržajima i uvjetima ugovora. Obavezno istražite svaki potencijalni radni prostor kako biste osigurali da dobijete najbolje uvjete za svoj novac.

Razmislite o faktorima poput dijeljenja uredske opreme ili usluga poput printanja ili obrade pošte, što može dodatno povećati troškove. Dodatno, želite odabrati coworking prostor s stabilnom financijskom osnovom. Posljednje što želite je ulagati vrijeme i resurse u radni prostor koji možda neće opstati za šest mjeseci.

Potražite coworking tvrtke s uspostavljenim poslovanjem i reputacijom unutar svojih zajednica. Obratite pažnju na online recenzije prošlih i sadašnjih članova – mogu pružiti vrijedne uvide o tome je li prostor imao problema sa stabilnošću u prošlosti ili je trenutno financijski prosperitetan.

Općenito, odabir ekonomski održive opcije coworkinga ključno je kada tražite rješenja za radno mjesto koja potiču produktivnost i potiču suradnju među profesionalcima iz različitih industrija.

Uzmite ove savjete u obzir prije donošenja bilo kakvih odluka o radnim prostorima.

Radno okruženje

Prilikom odabira coworking prostora važno je uzeti u obzir radno okruženje i korisnike. Prva stvar koju treba tražiti je atmosfera koja vam omogućava produktivnost i usredotočenost na posao. To uključuje pronalaženje lokacije s odgovarajućim osvjetljenjem, udobnim sjedenjem i minimalnim ometanjima.

Također je važno osigurati da postoje mnoge prilike za suradnju tako da odaberete prostor s zajedničkim područjima ili događajima. Osim fizičkog radnog prostora, bitno je razmotriti i vrstu osoba koje koriste coworking prostor. Potražite lokacije na kojima možete pronaći ljude različitih pozadina koji mogu donijeti jedinstvene perspektive i vještine za suradnju.

Također, pokušajte saznati kakva je zajednica unutar svake potencijalne lokacije tako što ćete sudjelovati na njihovim mrežnim događajima ili razgovarati s trenutnim korisnicima o njihovim iskustvima rada u tom okruženju.

Ulaganjem vremena prije nego što se obvežete na novi coworking prostor, pregledavanjem svih dostupnih opcija, ulaganjem truda u obilazak tih prostora i upoznavanje s drugim korisnicima te postavljanjem relevantnih pitanja o pravilima tijekom procesa traženja, osigurat ćete najbolje uvjete i radno okruženje bez obzira na vrstu zanimanja koju imate.

Zajednica

Zajednica može biti ključni element koji treba uzeti u obzir prilikom odabira coworking prostora. Snažan osjećaj zajednice može potaknuti povezivanje, poticati suradnju i inspirirati produktivnost.

Kada obilazite potencijalne coworking prostore, obratite pozornost na interakcije među članovima, procijenite razinu sudjelovanja u zajedničkim događajima ili aktivnostima i uvjerite se da postoji dovoljno prilika za umrežavanje.

Podržavajuća atmosfera također može značajno utjecati na vaše cjelokupno iskustvo u coworking prostoru. Provjerite ima li dodatnih pogodnosti ili sadržaja, poput besplatne kave/čaja, zvučno izoliranih kabina ili posebnih prostorija za sastanke, što može doprinijeti vašoj ugodi tijekom rada.

Dodatno, pokušajte razumjeti kulturu ureda razgovarajući s kolegama i provjeravajući recenzije na mreži; to će vam pružiti bolji uvid u to je li taj prostor usklađen s vašim stilom rada.

Naposljetku, važno je prepoznati kakve su vam posebne potrebe u vezi s lokacijom i resursima kao npr. pristup javnom prijevozu,raspoloživost parking mjesta, brza Wi-Fi veza, što treba uzeti u obzir prije nego što se prijavite za članstvo u određenom coworking radnom prostoru.

Uzimanjem u obzir ovih ključnih čimbenika prilikom odabira sljedećeg radnog mjesta, pojedinci temeljem dobre informiranosti mogu donijeti odluku osiguravajući da njihov radni dan protekne glatko.

Kratkoročno ili dugoročno?

Kada razmišljate o odabiru coworking prostora, često se možete osjećati rastrgano između kratkoročnih i dugoročnih obveza. Kratkoročni ugovor može izgledati primamljivo zbog svoje fleksibilnosti, ali možda nedostaje stabilnosti i potrebnih sadržaja za produktivnost. S druge strane, dugoročna obveza može pružiti veću vrijednost za novac i više mogućnosti umrežavanja.

Važno je pažljivo razmotriti svoje opcije pri odabiru kratkoročnog ili dugoročnog rješenja. Kratkoročni ugovori obično su pogodni za pojedince koji trebaju privremeno radno okruženje, poput slobodnih radnika ili novih tvrtki koji još testiraju svoj koncept na tržištu. Savjeti za odabir coworking prostora 01 - Smartnet

S druge strane, dugoročni ugovori pružaju priliku za etabliranje u coworking zajednici te iskustvo rasta kroz strukturirane resurse koji su posebno osmišljeni za etablirane tvrtke.

Naposljetku, bez obzira na to odaberete li privremeni prostor ili dugoročnu obvezu, oba imaju svoje brojne prednosti koje se mogu iskoristiti ovisno o vašem željenom ishodu.

Sadržaj

Kada je riječ o coworking prostorima, sadržaji mogu napraviti razliku. Prije nego što odaberete prostor, posvetite vrijeme razmišljanju o tome koje su vam pogodnosti najvažnije za vaš stil rada i potrebe.

To može uključivati pristup brzom internetu, mogućnost printanja, prostorije za sastanke ili čak kuhinjski prostor gdje možete pripremiti ručak. Kada razmišljate o svom prostoru, nemojte zaboraviti na njegovu atmosferu.

Pored osnovnih praktičnih potreba, zapitajte se: ima li obilje prirodnog svjetla koje će ga osvijetliti i učiniti ugodnim mjestom za boravak? Jesu li biljke prisutne, stvarajući osjećaj svježine i povezanosti s prirodom?

Ove značajke možda se čine manje važnima, ali mogu znatno utjecati na vašu produktivnost tijekom cijelog dana.

Sigurnost

Kada birate coworking prostor, jedan od najvažnijih faktora za razmatranje je sigurnost. To uključuje i fizičke sigurnosne mjere kao što su osigurani ulazi i CCTV kamere, kao i mjere za zaštitu podataka poput vatrozida i WiFi mreže zaštićene lozinkama. Također je vrijedno provjeriti ima li prostor plan oporavka od katastrofe u slučaju izvanrednih situacija.

Još jedan aspekt koji treba razmotriti je osiguranje osobne sigurnosti u prostoru. To može uključivati protokole za rješavanje uznemiravanja ili diskriminacije, kao i podršku za mentalno zdravlje ili pristup tišim prostorima za privatnost. Osiguravanjem da se osjećate sigurno i ugodno u vašem radnom okruženju može imati značajan utjecaj na produktivnost i cjelokupno blagostanje.

Općenito, kada razmatrate potencijalne coworking prostore, bitno je uzeti u obzir sve aspekte vezane uz sigurnost – od fizičkih zaštita do politika koje se odnose na inkluzivnost i podršku usluga dizajniranih za individualne potrebe.

Prosječna cijena coworking prostora

Kada razmatrate coworking prostore, cijena može biti odlučujući faktor koji treba uzeti u obzir. Prosječni trošak coworking prostora varira ovisno o lokaciji, sadržajima i planovima članstva. Mjesečne cijene mogu se kretati od 200 eura ili više.

Neki prostori nude fleksibilne pretplatničke modele koji korisnicima omogućuju plaćanje samo za sate koje koriste, dok drugi naplaćuju različite cijene za određene radne jedinice u odnosu na dijeljeni radni prostor.

Još jedan model cijena koji nude neki coworking prostori uključuje različite razine članstva s postupno povećavajućim pogodnostima i pristupom dodatnim resursima poput konferencijskih soba ili prostora za razna događanja. Ovakva vrsta članstva može biti skuplja, ali može pružiti veću vrijednost ovisno o vašim specifičnim potrebama.

Naposljetku, važno je procijeniti vaš proračun u odnosu na očekivanu upotrebu prilikom odabira plana članstva kako biste pronašli najbolje rješenje za vas.

Budućnost coworkinga – trendovi i očekivanja

Budućnost coworkinga je svijetla, s nema znakova usporavanja u idućim godinama. Pomak prema radu na daljinu, slobodnim zanimanjima i poduzetništvuSavjeti za odabir coworking prostora 03 - Smartnet doveo je do rastuće potražnje za fleksibilnim uredskim prostorima koji zadovoljavaju potrebe i preferencije modernih profesionalaca.

Neki trendovi koji oblikuju industriju uključuju povećanu usredotočenost na dobrobit (uz pogodnosti poput dvorana za jogu, zdrave prehrane i usluga za mentalno zdravlje), porast specijaliziranih prostora koji su namijenjeni isključivo određenim industrijama ili nišama (kao što su coworking zajednice za tehnološke startupe ili samo za žene) te unaprjeđenje tehnologije koja omogućuje veću povezanost i produktivnost.

Dodatne informacije o ovoj temi možete pronaći klikom na ovaj članak.

Zaključak

Došli smo do kraja s našom coworking pričom. Nadamo se da ste uživali i naučili nešto novo o ovom brzorastućem fenomenu u poslovnom svijetu.

Vidimo se uskoro s nekom novom temom i ne zaboravite, ako imate bilo kakve IT probleme ili trebate neku IT uslugu mi smo tu za vas!

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.