Vrste coworking prostora

U prošlom članku smo otvorili temu coworkinga, a u današnjem i sljedećem članku ćemo istražiti različite vrste coworking prostora.

Posljednjih godina, coworking prostori su stekli ogromnu popularnost među slobodnim stručnjacima, poduzetnicima i malim tvrtkama kao idealno rješenje za radni prostor koje pruža fleksibilnost, isplativost i bogato suradničko okruženje.

Iako su tradicionalni coworking prostori i dalje najpopularniji izbor za stručnjake koji traže ove prednosti, pojavljuju se i druge vrste coworking prostora kako bi odgovorile na različite potrebe različitih segmenata radne snage i poslovnih potreba.

Istražit ćemo neke od ovih jedinstvenih vrsta organizacija zajedničkog rada koje pružaju posebne prednosti u odnosu na one tradicionalne.

Glavne vrste coworking prostora

Prema lokacijama

Postoje četiri glavne vrste coworking prostora koji zadovoljavaju različite potrebe i preferencije prema lokacijama.

Prva vrsta su trendi ili hipsterski coworking prostori koji se često nalaze u urbanim područjima i imaju moderni dizajn. Pružaju usluge kao što su brzi Wi-Fi, kuhinja, usluge printanja, konferencijske dvorane te organiziraju događaje poput mrežnog druženja.

Druga vrsta su coworking prostori s naglaskom na zajednici i suradnji. Ovi prostori često imaju određenu nišu, poput održivosti, tehnoloških inovacija ili osnaživanja žena. Pružaju prilike za povezivanje članova putem mentorskih programa ili zajedničkih projekata.

Treća vrsta su coworking lanci podržani od strane korporacija koji nude konzistentnost diljem svjetskih lokacija. Ova vrsta prostora cilja na veće tvrtke koje traže fleksibilne radne prostore za svoje zaposlenike ili male poduzetnike koji trebaju pristup drugim lokacijama tijekom putovanja.

Na kraju, postoje specijalizirani/dijeljeni uredi koji pružaju privatne urede za pojedince ili timove u odvojenim zatvorenim prostorima unutar iste zgrade/lokacije zajedničkog radnog prostora. Ove vrste prostora obično dolaze opremljene dodatnim resursima poput namjenskih radnih mjesta, poštansku adresu, 24/7 pristupa i mogu smjestiti od 2 do 50 osoba ovisno o njihovim potrebama.

Općenito, svaka kategorija ima potkategorije koje zadovoljavaju potrebe profesionalaca prema veličini/lokaciji/budžetu.

Prema tipu


Otvoreni radni prostori

Otvoreni radni prostori su uobičajena vrsta zajedničkog radnog prostora koji obuhvaćaju velike, otvorene prostore s zajedničkim stolovima i radnim stanicama.

Ovi prostori obično privlače slobodne stručnjake, startupove i male timove koji cijene suradnju i interakciju s drugima u istoj industriji.

Ponuđene pogodnosti mogu se znatno razlikovati od prostora do prostora, ali često uključuju brzi Internet, mogućnosti printanja/skeniranja, prostorije za sastanke ili telefonske kabine za privatne pozive. vrste coworking prostora 03 - Smartnet

Jedna od prednosti rada u otvorenom radnom prostoru je mogućnost povezivanja s drugim stručnjacima u vašem području ili srodnim industrijama.

Na lokaciji se često održavaju mrežni događaji, seminari i radionice koji pružaju prilike za učenje novih vještina ili poslovnih strategija te proširuju vaš profesionalni mrežni krug.

Međutim, važno je napomenuti da ovi prostori mogu biti bučni zbog svoje zajedničke prirode, pa možda nisu uvijek prikladni za one koji zahtijevaju apsolutnu tišinu tijekom rada.

Privatni radni prostori – kada koristiti privatni ured u Coworking prostoru

Privatni radni prostori unutar coworking prostora pružaju odlično rješenje za pojedince koji zahtijevaju privatnost ili trebaju održavati sastanke u profesionalnom okruženju.

Obično su dostupni kao manje, potpuno opremljene strukture koje se mogu iznajmiti fleksibilno.

Oni pružaju priliku da imate vlastiti osobni radni prostor s dodatnim pogodnostima zajedničkih sadržaja poput prostorija za sastanke, mrežnih događanja ili čak kuhinje.

Neki poslovni subjekti preferiraju privatne urede jer im pružaju više mira i tišine, tako da se zaposlenici mogu bez ometanja koncentrirati tijekom cijelog dana.

Za druge je važno stvoriti pravi dojam kod klijenata kada dolaze u grad. Bez obzira jeste li samozaposleni ili dio tima koji radi na daljinu, ali još uvijek želite pristup suradničkom radnom prostoru – ovi moderni radni prostori dizajnirani su posebno s vašim potrebama na umu i pružaju nešto za svakoga.

Odabir privatnog ureda u coworking prostoru: Faktori koje treba uzeti u obzir

 

Potreba privatnosti za sastanke

Kada trebate privatnost za sastanke, pronalaženje pravog coworking prostora je ključno. Mnogi coworking prostori nude otvorene prostore s zajedničkim stolovima ili radnim površinama, što može biti odlično za suradnju i mogućnosti umrežavanja.

Međutim, ti prostori možda ne pružaju poseban prostor za privatne sastanke ili povjerljive razgovore. Ako vaš rad uključuje osjetljive rasprave bilo koje vrste – bilo da se radi o financijama, pitanjima ljudskih resursa, pravnim pitanjima ili emocionalno nabijenim temama – odabir coworking prostora s određenim prostorijama za sastanke ili privatnim uredima može biti bolji izbor.

Ovi tipovi prostora mogu pružiti zvučno izolirane zidove i vrata koja stvaraju izolirano okruženje pogodno za nesmetan razgovor.

Vaš tim treba raditi zajedno

Kada vaš tim treba raditi zajedno u coworking prostoru, važno je odabrati pravu vrstu okruženja.

Prostori za suradnju idealni su za brainstorming i timski rad, jer pružaju otvoren raspored i zajedničke prostore za grupne sastanke. Također su bitna tiha ili privatna područja za individualni rad ili kada se raspravlja o osjetljivim informacijama.

Ukupno gledano, odabir pravog coworking prostora može značajno utjecati na dinamiku i produktivnost tima. Razmatranjem suradničkih okruženja s potrebnim pogodnostima prilagođenim poslovnim potrebama, možete stvoriti produktivniji radni prostor i potaknuti suradnju među kolegama.

Rukovanje osjetljivim informacijama

Prilikom rukovanja osjetljivim informacijama u coworking prostoru, ključno je poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu podataka. To može uključivati korištenje sigurnih Wi-Fi mreža i odabir privatnog radnog prostora ili sigurne prostorije za sastanke za razgovore koji uključuju povjerljive informacije.

Također je važno dijeliti osjetljive informacije samo s pouzdanim kolegama ili partnerima koji su potpisali ugovore o povjerljivosti. vrste coworking prostora 01 - Smartnet

Osim toga, može biti potrebno pridržavati se pravnih propisa poput GDPR-a prilikom rukovanja osobnim podacima. Coworking prostori trebaju imati jasne procedure za upravljanje osjetljivim informacijama te pružati obuku o sigurnom rukovanju povjerljivim informacijama.

Na kraju, ako niste sigurni kako najbolje rukovati osjetljivim podacima u coworking prostoru, potražite savjet od IT stručnjaka ili sigurnosnog konzultanta koji može pružiti usmjeravanje prilagođeno vašim specifičnim potrebama.

Ne možete nositi svoj posao kući sa sobom

Unatoč fleksibilnosti i praktičnosti koje coworking prostori pružaju, postoje trenuci kada posao nije moguće donijeti kući.

To je osobito često u industrijama koje zahtijevaju strogu povjerljivost ili visoku razinu sigurnosti. Vladine agencije, financijske institucije i pružatelji zdravstvenih usluga samo su neki primjeri gdje zaposlenici možda neće moći donijeti svoj rad kući. U takvim slučajevima važno je odabrati coworking prostor koji može zadovoljiti potrebu za privatnošću i sigurnošću.

Još jedan razlog zbog kojeg možda ne želite donijeti svoj rad kući je jednostavno radi postizanja bolje kvalitete života. Mnogi stručnjaci se nalaze u situaciji da rade prekovremeno kako bi ispoštovali rokove ili zadovoljili zahtjeve klijenata.

Međutim, važno je održavati granice između posla i privatnog života kako bi se izbjeglo “izgaranje” te održalo opće blagostanje.

Trebate se fokusirati

Coworking prostori mogu biti prekretnica za stručnjake koji se trebaju usredotočiti na svoj rad.

Bilo da vodite vlastiti posao, radite na daljinu ili jednostavno preferirate zajednički radni prostor u odnosu na tradicionalno uredsko okruženje, coworking prostori pružaju izvrsno rješenje.

Ovi zajednički radni prostori nude fleksibilne opcije koje zadovoljavaju različite potrebe i budžete. Kada se nalazite u prometnom coworking prostoru s drugim ljudima oko sebe, važno je pronaći načine kako ostati fokusiran i produktivan.

Neki savjeti koji vam mogu pomoći uključuju pronalaženje mirnog mjesta bez ometanja, korištenje slušalica s funkcijom poništavanja buke, postavljanje konkretnih ciljeva za sebe svaki dan i uzimanje odmora kada je potrebno.

Imajte na umu da iako su ovi prostori dizajnirani kako bi poticali suradnju i mogućnosti umrežavanja među kolegama, bitno je da te socijalne prilike za druženje ne ometaju vašu glavnu prioritetnu zadaću – učinkovito obavljanje posla.

Zajednički uredi – što je zajednički uredski prostor i kako se razlikuje od coworking prostora?

Zajednički uredski prostor je vrsta radnog prostora u kojem više tvrtki ili pojedinaca dijeli istu fizičku lokaciju.

Ti prostori mogu zadovoljiti različite industrije i mogu varirati od malih privatnih ureda do velikih otvorenih radnih prostora. Zajednički uredski prostori često pružaju pogodnosti poput brzog interneta, prostorija za sastanke, usluga ispisa i administrativne podrške.vrste coworking prostora 02 - Smartnet

Iako su coworking prostori slični zajedničkim uredima jer nude fleksibilne opcije najma za stručnjake koji traže alternativu radu od kuće ili najmu tradicionalnog uredskog prostora, postoje neke ključne razlike. Coworking prostori obično imaju suradničku atmosferu s mogućnostima za umrežavanje i događaje za izgradnju zajednice.

Također privlače kreativce, poduzetnike, startupove i slobodnjake koji traže interakciju s profesionalcima sličnih interesa, dok bi zajednički uredski prostori mogli bolje odgovarati malim timovima koji traže profesionalne objekte uz privatnost po povoljnim cijenama.

Namjenski stolovi

Namjenski radni stolovi su česta značajka u mnogim coworking prostorima. Kao što sam naziv implicira, ovi stolovi su rezervirani isključivo za upotrebu jedne osobe i dolaze sa svim potrebnim pogodnostima poput utičnica, internetske veze i prostora za pohranu.

Mnogi radnici na daljinu ili slobodni stručnjaci biraju namjenske radne stolove kako bi imali vlastiti osobni prostor u kojem mogu raditi nesmetano.

Jedna od glavnih prednosti namjenskih radnih stolova je da pružaju osjećaj stabilnosti i dosljednosti osobama koje trebaju radno područje, a da ne moraju svakodnevno brinuti o dijeljenju istog s drugima.

Druga prednost je ta što većina coworking prostora nudi različite vrste članstva koji omogućuju korisnicima da odaberu koliko dugo žele iznajmiti svoj namjenski radni stol – što čini ovo pristupačnom opcijom za one koji ne trebaju stalni pristup.

Općenito, namjenski radni stolovi nude fleksibilno rješenje za stručnjake koji traže alternativno radno okruženje koje im pruža resurse za produktivnost, a ne ugrožava njihovu privatnost.

U idućem članku ćemo završiti s obradom ove teme, a dok čekate možete pročitati neke od naših prethodnih članaka.

SmartNet © 2023.

Od vizije do projekta u četiri jednostavna koraka

Nikad brže do novog projekta, ispunite naš kratki upitnik za Vaš budući projekt i kontaktirat ćemo Vas u što kraćem roku sa ponudom.